"Tehnički gledano, proširenje EU je moguće i bez Lisabona"

NAKON summita čelnika Europske unije održanog ovog vikenda, Stephen Castle, novinar International Herald Tribunea, jedne od najuglednijih svjetskih novina, objavio je komentar o reformi Europske unije, u kojemu se dotakao i pitanja proširenja bez ratifikacije Lisabonskog sporazuma.

''Ukoliko Irska ne glasa ponovno, Lisabonski sporazum, kojeg moraju ratificirati svih 27 zemalja, umrijet će i Unija će ostati s pravilima dogovorenim u 3,25 ujutro 11. prosinca 2000. u Nici''.

''Ipak, diplomati se sve više pitaju bi li to bila tako loša stvar. Naravno, to nije službena verzija. Francuska, koja predsjeda Unijom, žarko želi spasiti Lisabon. Predsjednik Sarkozy ustraje na stavu da se bez Sporazuma ne može kretati u proširenja Unije“, piše Castle.

''Tehnički, to je neistinito. Po pravilima Lisabona, kao i po pravilima Nice, svako proširenje zahtijeva novi sporazum o pridruživanju kojim se utvrđuju uvjeti pod kojim zemlja pristupa Uniji'', dodaje Castle.

Castle ne piše direktno o Hrvatskoj ili zemljama Balkana, nego o pitanju pristupa Turske Uniji. Argument koji Castle spominje je pravilo o određivanju broja zastupnika prema broju stanovnika zemlje članice.

''Paradoksalno, to bi učinilo najvažniji Unijin projekt proširenja – primanje Turske u članstvo – puno manje vjerojatnim. Ako Lisabonski sporazum stupi na snagu, Turska uskoro ne bi izjednačila broj glasova s ostalim velikim europskim zemljama, nego bi imala više glasova. Ta mogućnost neće biti motiv onima koji ionako nisu spremni primiti Tursku.'', argumentira Castle.

Usto, piše u članku, Unija i sad funkcionira kao i dosad, unatoč tome što se očekivalo da će odbacivanje Sporazuma dovesti do velike krize.

Hrvatska je zainteresirana za pitanje Sporazuma upravo zbog najava Sarkozya o tome kako bez njegove ratifikacije proširenje nije moguće.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više