Tek 28% Amerikanaca misli da će SAD pobijediti u Iraku

PREMA istraživanjima uglednog američkog dnevnog lista USA Today, tek 28% američkih državljana smatra kako će SAD pobijediti u ratu u Iraku, a čak 59% ljudi rat smatra pogreškom.

U anketi je također ispitano što američka javnost misli o politici koji bi Kongres trebao zauzeti prema predsjedniku Bushu. Čak 60% Amerikanaca smatra da bi Kongres trebao donijeti odredbu o povlačenju američkih trupa iz Iraka do kraja 2008. godine.

Još i više od toga, 75% smatra kako bi Kongres trebao smjesta povući američke trupe iz Iraka ukoliko se pokaže da irački vođe ne održavaju ili ne mogu održati svoja obećanja o smanjenju nasilja među stanovništvom.

No, kontradiktorno tome, i dalje 60% Amerikanaca smatra da Kongres ne bi smio ukinuti sredstva za slanje novih trupa u Irak.

Jesu li se čak i Amerikanci napokon bar malo opametili i shvatili što se događa u svijetu oko njih, ili je ovo samo šuplja statistika, nećemo znati prije idućih predsjedničkih izbora, koji bi trebali preciznije pokazati mišljenje američke javnosti od bilo koje ankete. Ako ponovo ne budu namješteni, naravno.

P.V.

Pročitajte više