Tel Aviv: Vlada dala zeleno svjetlo za odmazdu

IZRAELSKI uži kabinet dao je zeleno svjetlo prijedlogu vosjke kako odgovoriti na dvostruki teroristički napad u kojem je u nedjelju navečer u Tel Avivu poginulo 22 Izraelaca i dvoje samoubojica.

Uži je kabinet odlučio pojačati antiterorističku borbu, posebice udare na palestinske aktiviste.

Odbačen je, međutim, prijedlog izraelskog ministra vanjskih poslova Benjamina Netanyahua da se protjera palestinski čelnik Jaser Arafat.

Na ovom je sastanku Netanyahu ponovio svoj zahtjev za protjerivanjem Arafata, ali je i sam priznao kako ´trenutak za takvu akciju nije pogodan´.

Kako se doznaje od izvora bliskih izraelskoj vladi, donesena je odluka i o zbarani sastanka Centralnog vijeća PLO-a i Nacionalnog vijeća (parlament) u Ramalahu na Zapadnoj obali, koji je trebao biti posvećen ´planu puta´ miroljubivog rješavanja izraelsko-palestinske krize.

Uži kabinet je odlučio zatvoriti tri islamska koledža na Zapadnoj obali.

Uži kabinet čine, osim premijera Ariela Sharona i ministra vanjskih psolova Netanyahua, ministar obrane Shaoul Mofaz, ministar za unutarnju sigurnost Uzi Landau i ministar financija Silvan Shalom.

U dvostrukom terorističkom napadu u nedjelju navečer u Tel Avivu poginulo 22 Izraelaca i dvoje samoubojica.

Dvije bombe u razmaku od dvije minute eksplodirale su u blizini stare autobusne postaje i obližnjeg napučenog trgovačkog centra. Tijela su ostala ležati posvuda, mnoge su prodavaonice uništene, a neozlijeđeni su u paničnom stampedu bježali s mjesta napada. U toj se četvrti kreće i mnogo stranih radnika, ali zasad nije poznata nacionalnost ubijenih.

Odgovornost za napad prvo je preuzeo Islamski džihad, a zatim i Brigade mučenika al-Akse, inače vojno krilo Fataha. Ovi potonji su naveli da su napad izveli Borak Abdel Rahman halfa i Saber al-Nuri.

Pročitajte više