Telemach diže cijene, poslao poruku korisnicima

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NAKON što je krajem svibnja A1 objavio da diže cijene svojih usluga, sada je i Telemach objavio da će podići cijene. 

Cijene Telemachovih usluga rastu za 8.3 posto

"Početkom godine obavijestili smo sve naše korisnike o uvođenju indeksne klauzule u Opće uvjete poslovanja Telemach Hrvatska d.o.o. Temeljem indeksne klauzule, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju za prethodnu godinu objavljuje Državni zavod za statistiku. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. godini iznosila je 10,8%, no Telemach će primijeniti postotno povećanje koje je niže od službene stope inflacije, a iznosit će 8,3%", objavio je Telemach. 

"Povećanje se odnosi na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim Cjenikom. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Primjena indeksne klauzule korisnicima ne omogućuje raskid ugovora bez naknade, već su korisnici pravo na raskid ugovora temeljem ove izmjene imali početkom 2023. godine. Pogodnosti na koje korisnici imaju pravo se nastavljaju koristiti sukladno ugovorenim uvjetima", navode dalje iz Telemacha. 

Kažu kako se novi iznosi mjesečnih naknada primjenjuju od 1. kolovoza 2023., što znači da će prvi račun s uvećanim iznosom biti dostavljen u rujnu.

Naveli su i primjer obračuna mjesečne naknade na računu: "Mjesečna naknada za tarifni paket Start iznosi 10,90 EUR. Primjenom indeksne klauzule od 8,3% iznos mjesečne naknade povećat će se za 0,90 EUR i iznosit će 11,80 EUR."

Poruka koju su poslali korisnicima 

Korisnici Telemacha koji su na pretplati dobili su sljedeću poruku: "Poštovani, sukladno ranijoj najavi uvođenja indeksne klauzule u Opće uvjete poslovanja koja omogućava usklađenje cijena jednom godišnje, obavještavamo Vas da se 1. 8. 2023. iznosi mjesečnih naknada tarifnih paketa uvećavaju za 8,3%. Primjena indeksne klauzule ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Pogodnosti na koje korisnici imaju pravo nastavljaju se koristiti sukladno ugovorenim uvjetima. Informacije o primjeni indeksne klauzule dostupne su na https://bit.ly/44idtrE. Vaš Telemach."

Telekomi još početkom godine uveli indeksnu klauzulu koja im omogućava povećanje cijena

Podsjetimo, HT, A1, Telemach i Iskon još su početkom godine u svoje opće uvjete ugradili indeksnu klauzulu koja im omogućava da se jednom godišnje usklade s prosječnom inflacijom u državi. S obzirom na to da je Državni zavod za statistiku objavio da je lanjska prosječna inflacija iznosila 10,8 posto, telekomi su si, uvođenjem te klauzule, priskrbili pravo da se najviše u tom postotku s njom i usklade.

Korisnici su tada mogli bez naknade raskinuti ugovor sa svojim telekomom, no sada više to pravo nemaju.

A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su odlučili da cijene tarifa i opcija podignu za 8,5 posto (povećanje će biti na računima za kolovoz), dok je Telemach sada objavio kako će njihovo povećanje iznositi 8,3 posto. HT još nije objavio hoće li, kada i za koliko dignuti cijene.

Svi telekomi imaju obvezu korisnike obavijestiti 30 dana prije nego što podignu cijene, a pritom moraju obavijestiti i regulatora, odnosno HAKOM.

Pročitajte više