Temperatura danas ide do 37, navečer moguće nevrijeme

Foto: Neva Žganec/Pixsell

PRETEŽNO sunčano i vruće očekuje se danas.

Prema prognozi DHMZ-a prema večeri sa zapada stiže naoblačenje, a navečer te osobito u noći na petak ponajprije u Istri i na sjevernom Jadranu kiša i grmljavina, lokalno moguće i izraženiji pljuskovi.

Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu umjereno, na sjevernom dijelu i pojačano jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 32 do 37 °C.

Za karlovačku regiju na snazi je narančasto upozorenje Meteoalarma zbog visokih temperatura.

Prognoza DHMZ-a po regijama

Istočna Hrvatska

Većinom sunčano i vruće. Vjetar uglavnom slab, popodne mjestimice do umjeren zapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 32 i 35 °C.

Središnja Hrvatska

Prevladavat će sunčano. Vjetar uglavnom slab, mjestimice umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 31 do 34 °C.

Gorski kotar i Lika

Većinom sunčano. Ujutro po nekim kotlinama magla, a poslijepodne uz dnevni razvoj oblaka samo rijetko može biti pokojeg pljuska, većinom u Gorskom kotaru i to ponajprije u riječkom zaleđu. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 31 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, poslijepodne ponegdje uz razvoj oblaka kratkotrajna kiša ili pljusak a krajem dana povećanje naoblake. Ujutro i navečer puhat će slab do umjeren istočni vjetar i jugo, sredinom dana jugo i jugozapadni vjetar. More će biti malo, ponegdje umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 28 do 31 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano. Poslijepodne uz umjeren i jak razvoj oblaka u unutrašnjosti Istre može biti ponekog lokalnog pljuska. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru jugoistočnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 29 i 32 °C.

Dalmacija

Sunčano, mjestimice s malom do umjerenom naoblakom. Sredinom dana i poslijepodne slab i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, prema kraju dana na krajnjem jugu sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 34 °C.

U petak pad temperature

U petak vrlo promjenljivo i nestabilno uz mjestimičnu kišu i grmljavinu, lokalno moguće i jače nevrijeme. Kiša će ponegdje i izostati, vjerojatnije u dijelu Dalmacije. U dane vikenda pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano, no ne sasvim stabilno pa treba računati na poneki pljusak ili kratkotrajnu kišu, posebice u unutrašnjosti.

U unutrašnjosti će u petak puhati slab i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, potom sjeverni i sjeverozapadni, na istoku i jak. Na Jadranu će zapuhati sjeverozapadnjak, u petak u prvom dijelu dana i pojačan, a u nedjelju uz obalu i bura. Vrućina će popustiti, osobito u unutrašnjosti.

Pročitajte više