Temperature će rasti i do 20°C. A onda slijedi preokret i još snijega

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DANAS će biti pretežno oblačno, ponajprije na Jadranu i uz njega mjestimice uz kišu. Navečer i u noći u Dalmaciji su mogući i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ponegdje u unutrašnjosti, posebice u gorju povremeno će biti i malo snijega, a moguća je i kiša koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom. U sjevernijim predjelima prema večeri smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji umjereno, mjestimice i jako jugo.

U Zagrebu je jutros počeo padati slab snijeg.

>> Imate li fotografije ili snimke snijega, možete nam poslati na desk@index.hr

Najviša dnevna temperatura od 0 do 4, a na obali, otocima i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva, na jugu ponegdje moguće i malo viša.

Idućih dana bit će promjenjivo i nestabilno s kišom, osobito na Jadranu i u obliku izraženijih pljuskova, a u unutrašnjosti će mjestimice povremeno biti i snijega, pri čemu je moguća i poledica, osobito u petak i subotu. Na Jadranu će puhati uglavnom umjereno i jako jugo te južni vjetar, a u subotu bura koja će u nedjelju oslabjeti. Od nedjelje sunčanije i uglavnom suho, prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Četvrtak će u početku biti većinom suh, no poslijepodne slijedi kišni val s jugozapada. Duž Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici može biti lokalno obilnije oborine. Jačat će jugo do olujnih razmjera. Ipak, uz južinu će osjetno zatopliti. Temperature bi na dijelovima Jadrana mogle rasti i do 20 stupnjeva, prognozira meteorologinja N1 Televizije.

U Lici i Gorskom kotaru padaju snijeg i ledena kiša

Kolnici su jutros mjestimice mokri i skliski, a u Lici i Gorskom kotaru mjestimice padaju snijeg i ledena kiša, javlja Hrvatski autoklub koji upozorava da je zbog niskih temperatura moguća poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima te da u unutrašnjosti ima i magle.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti te je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na cestama u Lici:

DC1 Vaganac -Korenica - čvor Udbina - Ondić - Gračac; DC25 Korenica - Lički Osik i Gospić - Karlobag; DC42 u mjestu Poljanak; DC52 Špilnik - Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo - GP Ličko Petrovo Selo; DC218 GP Užljebić - Donji Lapac - Bjelopolje; DC429 Selište Drežničko - Prijeboj; DC522 čvor Udbina - čvor Gornja Ploča; ŽC5203 Doljani - Dobroselo; ŽC5140 Krasno Polje; ŽC5217 Donji Lapac - Mazin; ostale županijske i lokalne ceste na području Senja, Korenice i Donjeg Lapca.

Detaljna prognoza za danas

Danas na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno, povremeno s kišom. U gorskim krajevima oborine na granici kiše i snijega, koje se mogu smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura. Jutarnja temperatura od -7 do -5 °C, uz obalu između 3 i 6 °C. Najviša dnevna od 2 do 4 °C, na moru između 8 i 11 °C.

I u Dalmaciji pretežno oblačno s kišom, osobito navečer i u obliku izraženih pljuskova. Puhat će umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 1 do 3 °C, na moru između 6 i 8 °C. Najviša dnevna od 8 do 10 °C, uz obalu između 12 i 15 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme, često s kišom, pa i u obliku pljuskova. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo.

U istočnim krajevima unutrašnjosti djelomice sunčano. Više oblaka navečer, kada mjestimice može biti i kiše. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, a najviša dnevna između 1 i 3 °C.

Malo niže vrijednosti temperature, osobito jutarnje, bit će u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne većinom oblačno, povremeno uz mogućnost slabih oborina na granici kiše i snijega. Poslijepodne u sjevernim krajevima kraća sunčana razdoblja.

Do subote povremene oborine

U četvrtak u unutrašnjosti djelomice sunčano. Navečer naoblačenje, pa će u petak i subotu biti promjenjivo i pretežno oblačno s kišom i susnježicom, a može biti i prehladne kiše koja može stvarati poledicu. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu promjenjivo i nestabilno, često s kišom, mjestimice moguće i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, a u subotu će okrenuti na olujnu buru.

Pročitajte više