Temperature iznad 45°C: Ovi dijelovi svijeta postaju prevrući za život

Foto: EPA/NASA Temperature u Indiji, 10. lipanj 2019.

TIJEKOM intenzivnih toplinskih valova u Indiji, ovoga ljeta stradalo je više od 100 ljudi, a predviđa se kako će sljedećih godina biti sve gore i gore. S obzirom na to da postoji mogućnost da će veliki dijelovi te zemlje postati prevrući za život, stručnjaci upozoravaju da nas vjerojatno čeka ozbiljna humanitarna kriza, javlja CNN.

Toplinski valovi u Indiji obično se pojavljuju između ožujka i srpnja te se smanjuju intenzitetom nakon dolaska monsunskih kiša. No posljednjih godina ove vremenske nepogode traju sve duže, sve su češće i intenzivnije.

Indija spada među zemlje za koje se očekuje da će biti najviše pogođene klimatskim promjenama. Stručnjaci s Massachusetts Institute of Technology (MIT) smatraju da će dijelovi Indije postati jedva podnošljivi za život za ljudsko stanovništvo, čak i ako se u svijetu smanje emisije stakleničkih plinova.

New Delhi: Toplinski val kreće od 45 stupnjeva Celzijevih

Indijska vlada toplinskim valom proglašava temperature koje se popnu najmanje 4,5 Celzijevih stupnjeva iznad normalne, odnosno prosječne temperature za to područje i za to razdoblje godine, u trajanju od najmanje dva dana. Toplinski val postaje ozbiljan kada dva dana traju temperature koje su 6,4 stupnja iznad normale.

Prag kojim se određuje toplinski val različit je po cijeloj zemlji. U glavnom gradu Indije, New Delhiju, toplinski val se proglašava kada je dva uzastopna dana temperatura 45 stupnjeva Celzijevih.

Prošle godine, diljem Indije bila su registrirana 484 toplinska vala, za razliku od 21 u 2010. Tijekom tog razdoblja poginulo je više od 5.000 ljudi. Ovogodišnje brojke sugeriraju mali predah spram prošlogodišnjih, ali se i dalje primjećuje konstantno povećanje temperatura.

Optimistična i pesimistična prognoza

Kako bi procijenili koja je buduća stopa preživljavanja toplinskih valova za južnu Aziju, stručnjaci s MIT-ja razmatrali su dva scenarija: u prvom su prosječne globalne temperature porasle za 4,5 stupnjeva Celzijevih do kraja stoljeća, a u drugom je situacija bila optimističnija jer se u kalkulaciju uvelo smanjenje emisije stakleničkih plinova, odnosno temperature su porasle u istom periodu za samo 2,25 stupnjeva.

Kada bi se dogodio optimističniji scenarij, znanstvenici su otkrili da do 2100. godine nijedan dio južne Azije ne bi premašio temperature iznad granica preživljavanja. Međutim, stvari su izgledale drugačije pri pesimističnijoj opciji, za koju se pretpostavlja da će nas zadesiti ako se ne smanje globalne emisije stakleničkih plinova.

U tom slučaju, temperaturne granice preživljavanja bit će premašene na nekoliko mjesta u indijskoj visoravni Chota Nagpur, na sjeveroistoku zemlje i u Bangladešu. Problematično područje bi također bila i plodna dolina rijeke Ganges, sjeveroistočna i istočna indijska obala, sjever Šri Lanke i pakistanska dolina rijeke Ind.

Pročitajte više