Tennessee zabranio sve oblike ropstva u državi

Screenshot: YouTube

AMERIČKA savezna država Tennessee zabranila je sve oblike ropstva. Građani su jučer dali glas amandmanu kojim se dopušta ropstvo, što se odnosi i na ropstvo kao oblik kazne za ljude osuđene za zločine, piše CBS. Amandman je usvojen sa 79.54 posto, prema uredu državnog tajnika.

Izmijenjen je i članak u ustavu Tennesseeja koji kaže da je "ropstvo zauvijek zabranjeno u ovoj državi - osim kao kazna za osobu koja je propisno osuđena za zločin." Novim amandmanom uklanja se formulacija koja dopušta takve kazne.  Taj dio u ustavu sada glasi ovako: "Ropstvo je zauvijek zabranjeno. Ništa u ovom odjeljku ustava ne zabranjuje zatvoreniku da radi ako je propisno osuđen za zločin".

Iako je ropstvo u SAD-u ukinuto, postoji dio koji dopušta ropstvo kao kaznu

Prije nego što je prijedlog poslan biračima u saveznoj državi, većina zastupnika Tennesseeja podržala je prijedlog, ali je šest zastupnika glasalo protiv. "Ja nisam pravnik i većina mojih birača nisu pravnici i ne mogu objasniti ovaj amandman riječima koje oni razumiju. 

Ustav je previše svet i ne treba ga zatrpati stvarima koje se ne mogu objasniti ljudima koji nisu pravnici. Pretpostavljam da ću glasati protiv toga", rekao je republikanski državni senator Frank Niceley tijekom sastanka skupštine Tennesseeja 2021. 

Ropstvo je u SAD-u ukinuto 1865. 13. amandmanom na ustav, ali ima odjeljke koji dopuštaju da se ropstvo nametne kao kazna za zločine. Državni senator Raumesh Akbari rekao je u prošlogodišnjem intervjuu za Fox Nashville da će amandman na državni ustav to popraviti. 

Pročitajte više