Teorija potvrđena: Kada Kosor pobjeđuje u svojoj izbornoj jedinici, tada HDZ gubi izbore

TIJESNA pobjeda Jadranke Kosor u "njezinoj" 5. izbornoj jedinici pokazala se "Pirovom pobjedom", ali je omogućila i potvrđivanje teorije da kada Kosor pobjeđuje u svojoj jedinici, tada HDZ ukupno gubi izbore.

> Znamo zašto Jadranka Kosor ne želi izbore: Zato što je u zadnjih osam godina sve izgubila

Sada bi se ta teorija mogla i proširiti te se slobodno može reći da, kada Kosor pobijedi u svojoj jedinici, tada HDZ katastrofalno gubi izbore. Zadnji put kada je sadašnja predsjednica HDZ-a sudjelovala u pobjedi u izbornoj jedinici bilo je 2000. godine kada je koalicija Ivice Račana i Dražena Budiše prvi puta u povijesti Hrvatske smijenila HDZ s vlasti.

I tada je Jadranka Kosor bila u 5. izbornoj izbornoj jedinici. Nalazila se na drugom mjestu na HDZ-ovoj listi iz Vesne Škare Ožbolt, a pobijedile su SDP-ovu listu predvođenu Matom Arlovićem. HDZ-ova lista je dobila 30, a SDP i HSLS su osvojili 26 posto glasova.

2003. godine HDZ pobijedio, Kosor izgubila od Račana

Povijest se ponovila 11 godina kasnije. Jadranka Kosor je nakon mnogih poraza u zagrebačkim izbornim jedinicama "zaklon" ponovno pronašla u "slavonskoj" 5. jedinici koja joj je i donijela vrlo tijesnu pobjedu. U toj jedinici su po šest mandata dobili i HDZ-ovci i Kukuriku koalicija, no pobjeda je ipak, za oko 1500 glasova ili 0,7 posto, otišla na stranu Jadranke Kosor. I to su jedine dvije pobjede Jadranke Kosor na izborima od 2000. godine.

U međuvremenu je Kosor imala dva izborna poraza u svojim jedinicama na parlamentarnim izborima, doživjela je jedan poraz na predsjedničkim izborima, a gubila je i kao predsjednica zagrebačkog HDZ-a. 2003. godine je na parlamentarnim izborima bila prva na listi u 1. izbornoj jedinici te izgubila od Ivice Račana sa 29 prema 25 posto glasova. Kosor je izgubila, a HDZ je došao na vlast.


Godinu kasnije je postavljena za predsjednicu zagrebačkog HDZ-a te je na toj funkciji 2005. godine izgubila na lokalnim izborima od SDP-a koji je tada u Zagrebu vodio sadašnji gradonačelnik, i izborni gubitnik, Milan Bandić. Kosor nije nosila tu listu, nego je to prepustila Marini Matulović Dropulić. SDP je dobio 40 posto glasova, a HDZ 15 posto.

2007. godine HDZ pobjeđuje, Kosor gubi od Milanovića

Iste godine je Jadranka Kosor postavljena za predsjedničku kandidatkinju HDZ-a, na izborima u kojima je Stjepan Mesić dobio svoj drugi mandat. Kosor je jedva ušla u drugi krug ostavivši iza sebe, za samo 3 posto, novo lice na političkoj sceni, Borisa Mikšića. U drugom krugu je Kosor od Mesića izgubila za čak 30 posto glasova.

Dvije godine kasnije Kosor je na parlamentarnim izborima bila prva na HDZ-ovoj listi u 1. izbornoj jedinici, a njezin izravni protivnik je bio budući premijer Zoran Milanović. Od Milanovića je 2007. godine u jedinici izgubila više nego od Račana četiri godine ranije. Milanović je dobio 42 posto glasova, dok je Kosor "stala" na 31 posto. Još jednom isti scenarij, kada Kosor gubi, HDZ pobjeđuje.

Sanader je u stranci Jadranku Kosor "štitio" od izbora

Da bivšoj premijerki baš i ne leže izbori, govore i podaci da ju je na čelne pozicije u stanci uvijek postavljao Ivo Sanader i da nije imala protukandidate. Tako je 2005. godine, bez protukandidata, došla na čelo zagrebačkog HDZ-a, a 2009. godine je "u naslijeđe" dobila stranku i Vladu.

U cijeloj karijeri Jadranke Kosor na parlamentarnim izborima ipak ostaje samo jedna konstanta: kada ona pobjeđuje, HDZ gubi, a kada ona gubi, HDZ pobjeđuje.

Pročitajte više