Teretane su bile zatvorene i u Bavarskoj, a onda je sud srušio tu odluku

Foto: PIXSELL

OD danas je odlukom Nacionalnog stožera obustavljen rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, a na snagu stupa i zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u prvom i drugom rangu natjecanja.

Sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Ravnatelj splitskog Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta Dražen Čular komentirao je tu odluku Nacionalnog stožera i, kako kaže, pronašao niz nelogičnosti koje možete pročitati OVDJE.

 

Situacija iz Bavarske: Zatvorili teretane, sud zatim odlučio da ne smiju biti zatvorene

U njemačkoj pokrajini Bavarskoj teretane su također bile u potpunosti zatvorene, no tamošnji Upravni sud ukinuo je zatvaranje teretana i fitness studija, koje je provedeno u kontekstu parcijalnog lockdowna koji je na snazi u Njemačkoj od 2. studenoga.

Potpuno zatvaranje teretana krši princip jednakog postupanja, odlučio je sud. Time je odluka bavarskih vlasti stavljena izvan snage, a žalba nije moguća.

Suci su se djelomice složili s tužbom jednog vlasnika teretane i to u hitnom postupku. Zaključili su da je vlasnik teretane diskriminiran tom odlukom vlade Bavarske, a da ona nije dovoljno uvjerljivo obrazložena i utemeljena.

Potpuno zatvaranje teretana nije razmjerno jer je individualno bavljenje sportom izuzeto iz odluke vlasti o zatvaranju teretana. Mogućnost bavljenja individualnim sportskim aktivnostima vrijedi i za teretane.

Sud je ipak odbio zahtjev vlasnika teretane da se ukinu i sve druge mjere koje se odnose na poslovanje teretana u pandemiji koronavirusa, poput držanja razmaka, dezinfekcije, nošenja maski i slično. Zaključili su da su ograničenja u poslovanju zbog trenutne situacije opravdana, pa čak i ako značajno ograničavaju gospodarsku aktivnost teretana i studija za fitness.

Pročitajte više