Teretni brod Modern Express kojeg vuče tegljač Centaurus bliži se španjolskoj luci Bilbao

Foto: FAH

TERETNI brod Modern Express "izašao je iz francuske isključive gospodarske zone" te se jutros nalazio na pedesetak kilometara od španjolske luke Bilbao, objavile su francuske vlasti.

Teretni brod kojeg je u ponedjeljak počeo vući Centaurus, španjolski tegljač, "izašao je tijekom noći iz francuske gospodarske zone te se u 8 sati nalazio 56 kilometara sjeveroistočno od Bilbaa", istaknula je pomorska prefektura Atlantika.

"Kreće se brzinom tri čvora (5,5 km/h) a tegljenje se dosad odvijalo bez problema uz povoljne meteorološke prilike i vjetar jačine između 10 i 15 čvorova", po francuskim pomorskim vlastima.

Zasad su "uvjeti na moru posve dobri i moguće je da ga španjolske vlasti prime već u utorak navečer u luci Bilbao ali vjerojatno će to biti u srijedu ujutro", po danu, kako bi se optimizirali izgledi za uspješno uplovljavanje u španjolsku baskijsku luku, objašnjeno je iz istog izvora.

U operaciju tegljenja uključeno je pet brodova: francuska fregata s helikopterom na palubi, dva španjolska tegljača, francuski tegljač L'Abeille Bourbon kao i plovilo za uklanjanje onečišćenja.

Pročitajte više