Terorist iz New Yorka tražio da mu u bolničku sobu stave zastavu ISIS-a

Foto: 123rf/FaH/Index

TERORIST Sayfull Saipov, koji je u terorističkom napadu u New Yorku ubio osam ljudi, potpuno je privržen islamističkoj ideologiji.

>> Uzbekistanac priznao teroristički napad u New Yorku, Trump: Treba dobiti smrtnu kaznu


Kako javljaju američki mediji, Saipov, koji je u napadu ranjen i nakon toga priveden, nalazi se u njujurškoj bolnici Bellevue. Priznao je da je počinio napad kamionetom u Manhattanu, kazavši da ga je na takav čin inspirirala Islamska država. Zanimljivo je kako je Saipov tražio da se u njegovoj bolničkoj sobi izvjesi zastava Islamske države.

Podsjetimo, američke vlasti podnijele su u srijedu kaznenu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pješaka kamionetom u utorak u južnom Mahhattanu. Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspiriralo gledanje internetskih videa Islamske države te kako je napad počeo planirati prije godinu dana.

Prema navodima tužitelja, Saipov im je kazao da je za napad izabrao Noć vještica (Halloween) jer je očekivao da će na ulicama biti više ljudi te da je napad prvotno planirao izvesti na mostu u Brooklynu te na biciklističkoj stazi na zapadnoj obali Manhattana.


USA Today navodi kako je razmišljao i o isticanju zastave Islamske države na kamionetu kojim je počinio napad.

Kaže da se osjeća "dobro" zbog ubojstva osmero ljudi


Saipov, koji je hospitaliziran nakon što ga je policija ustrijelila, priznao je istražiteljima da je 22. listopada unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju te izjavio "da se osjeća dobro zbog onog što je učinio".

Kako se navodi u optužnici, Saipov je odbio pravo na šutnju, a na razgovor s predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Manhattanu pristao je bez nazočnosti odvjetnika.

 

Pročitajte više