Terorist iz Nice godinama patio od psihičkih problema

Screenshot: YouTube

MOHAMED BOUHLEL godinama prije napada kamionom u Nici nije živio u stvarnome svijetu, izjavio je dr. Hamouda Chemceddine koji ga je 2004. godine liječio u Tunisu.

"Već su se onda mogle vidjeti naznake psihoze", rekao je dr. Chemceddine.

Bouhlela su roditelji iz doma izbacili kada mu je bilo 16 godina, prestrašeni njegovim nasilnim ispadima. Stanje se nije popravljalo pa su ga tri godine kasnije natjerali da posjeti psihijatra. Propisani su mu antipsihotici, sredstva za smirenje i lijekovi protiv depresije.

"Iz čista mira bi se naljutio, počeo vikati i razbijati sve oko sebe", opisuje ubojičin otac. "Bio je nasilan i vrlo bolestan. Odveli smo ga liječniku i prepisani su mu lijekovi, ali krize su se ponavljale. Uvijek bio tih, i nikada se s nikim nije družio. Čak ni na ulici nikoga nije pozdravljao."

Bouhlel je nakon odlaska u Francusku rijetko komunicirao s članovima obitelji, ali to se naglo promjenilo nekoliko tjedana prije nego što je počinio masovno ubojstvo.

Novac doma slao ilegalno

"Zvao nas je svaki dan tijekom proteklog mjeseca. Ponekad bi zvao i nekoliko puta dnevno", priča Bouhlelin otac. "Prije toga nam je slao manje svote novca, što je normalno za sve Tunižane koji rade u inozemstvu. Onda nam je odjednom poslao 240.000 tuniskih dinara (oko 110.000 dolara). Novac nam je slao ilegalno, preko ljudi koji su se iz Francuske vraćali u naše selo."

Postoje i druga svjedočanstva o Bouhlelinoj mentalnoj nestabilnosti u razdoblju prije napada. U ožujku ove godine osuđen je na kaznu od šest mjeseci zatvora uvjetno nakon napada na vozača u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao. Njegovi susjedi kažu da je nakon odlaska supruge tako pobjesnio da je defecirao po podu, uništio sve madrace u kući i rastrgao plišanog medvjedića koji je pripadao njegovoj kćeri. Policiji su rekli da ga je supruga napustila prije godinu i pol dana zbog obiteljskog nasilja.

Napadi usamljenika bez jasnih veza s terorističkim skupinama smatraju se vrstom terorizma koju je najteže predvidjeti i osujetiti. U posljednje dvije godine raste trend radikalizacije mentalno nestabilnih pojedinaca koji su odgovorni za sve veći broj napada u zapadnim zemljama.

Pročitajte više