Teroristi Al Qaede u Italiju preko Hrvatske?

TERORISTI Al Qaede mogli bi tijekom ljetnih mjeseci stići u Italiju iz Hrvatske, tvrdi talijanski list "Corriere della Sera" u članku o upozorenjima američkog predsjednika Georgea Busha glede mogućnosti novih napada samoubojica na europske zemlje, posebno Italiju i Veliku Britaniju.

Bush je rekao da bi teroristi mogli "upotrijebiti civilne zrakoplove" za napade poput onih na Washington i New York 11. rujna 2001. godine.

"Naznake CIA-e upućene saveznicima govore o otmičarima zrakoplova s talijanskim putovnicama koji su spremni krenuti iz Hrvatske", piše "Corriere della Sera".

List tvrdi da je "CIA imala prvi kontakt s vlastima u Zagrebu, jer izvor informacije govori o napadu programiranom u Hrvatskoj", a za ulazak u tu zemlju "teroristi bi mogli upotrijebiti talijanske putovnice".

"Corriere della Sera" kaže da u informaciji američke tajne službe CIA-e nema daljnjih podataka o toj mogućnosti, ali je za svaki slučaj pojačana kontrola na granicama.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu kaže da nema "posebnih znakova za opasnost za talijanske ciljeve. Postoji, ali ne od danas, opća uzbuna koja ne isključuje ni jednu zapadnu zemlju", rekao je Pisanu.

Glasnogovornica hrvatskog MUP-a Zinka Bardić rekla je, odgovarajući na upit Hine povodom pisanja "Corriere della Sera", kako se pojačane sigurnosne mjere nadzora zračnih luka i zrakoplova primjenjuju još od 11. rujna 2001.

Po njezinim riječima, sigurnosne su mjere turističke sezone podignute na još višu razinu, a poduzimaju se i dodatne sigurnosne aktivnosti.

Pročitajte više