Teroristi planiraju srušiti Stari most

NJEMAČKE obavještajne služba upozorile su policiju Federacije BiH da određene terorističke grupe iz BiH pripremaju diverziju na svečanosti otvaranja Starog mosta i stare jezgre Mostara, piše Večernji list pozivajući se na dobro obaviještene izvore u vlastima BiH.

Njemačke obavještajne službe došle su do informacija prema kojima su se u jednoj sarajevskih džamiji nedavno susreli bivši istaknuti generali Armije BiH, osobe iz sadašnjih vojnih struktura, predstavnici jedne probošnjačke političke stranke i grupa vjernika. Na tom se sastanku navodno razgovaralo o pripremanju terorističkog napada u vrijeme svečanog otvorenja Starog mosta. Nije poznato jesu li teroristi za metu izabrali sam Stari most  ili pak nekog od visokih uzvanika koji bi se trebali pojaviti na svečanosti.

Večernjakov izvor nije želio otkriti otkriti imena osoba koje su sudjelovale na sastanku u Sarajevu, ali je naglasio da su one obavještajnim i policijskim službama u BiH poznate, te da ih oni naziru.

Nakon što su operativna saznanja do kojih su došle federalne tajne službe i policija potvrdila da su nagađanja o diverziji utemeljena, zapovjednik Federalne policije Zlatko Miletić i zapovjednik Specijalne postrojbe Federalnog MUP-a Dragan Vikić prije nekoliko dana upozorili na opasnosti koje prijete Starom mostu.

Federalna policija pojačala je mjere zaštite  unutrašnjosti Starog mosta, budući da je postojala informacija da bi eksplozivne naprave upravo u tome prostoru mogle biti postavljen. Također će se zaštititi obližnje kule, dok će na korito Neretve biti postavljene mreže kako bi se spriječilo eventualno ubacivanje naprava putem plovila, saznaje Večernji list.

S terorističkim prijetnjama upoznati su i članovi Organizacijskog odbora svečanosti otvorenja Starog mosta, što je među njima izazvalo strah.

Pročitajte više