Teroristički napadi u Rusiji: Ulične borbe, napadnute crkve, ubijeno 15 policajaca

Screenshot: X

Najmanje 15 policajaca je ubijeno jučer u seriji napada u južnoj ruskoj pokrajini Dagestanu, a ubijeno je i pet napadača, objavio je Reuters, pozivajući se na ruske novinske agencije. Naoružani napadači otvorili su vatru na sinagogu i dvije pravoslavne crkve u Derbentu, kao i na policijsku kontrolnu točku u Mahačkali.

Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da je u napadu ubijen i pravoslavni svećenik, a sinagoga i pravoslavna crkva su zapaljene. Agencije javljaju da je u Mahačkali, upravnom središtu Dagestana, došlo do uličnih borbi. Nacionalni odbor za borbu protiv terorizma objavio je, pak, da je ubijeno pet napadača. 

Svećeniku prerezan grkljan

Lokalne agencije pišu da ima i civilnih žrtava. Dagestan je ruska pokrajina pretežito naseljena muslimanima na Kaspijskom jezeru. Objavljeno je da je otvorena istraga zbog "terorističkih djela", bez dodatnih detalja.

Uprava Istražnog odbora Rusije za Republiku Dagestan priopćila je da je pokrenula istragu o terorizmu u vezi s napadima prema Kaznenom zakonu Ruske Federacije. "Utvrđuju se sve okolnosti događaja i osobe koje su sudjelovale u terorističkim napadima, a njihovim će se postupcima dati pravna ocjena", navodi se u priopćenju. 

"Večeras su u Derbentu i Mahačkali nepoznati napadači pokušali destabilizirati društvo", poručio je dagestanski čelnik Sergej Melikov. Ubijen je i jedan pravoslavni svećenik te čuvar crkve. Predsjednik Dagestanske javne komisije Šamil Kadulev je kazao da je ubijen otac Nikolaj:  "Prerezali su mu grkljan. Imao je 66 godina i bio je jako bolestan", rekao je Kadulev. 

Većinom muslimanska regija

Za sada nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za napade koji su se dogodili tri mjeseca nakon što je ogranak ISIS-a preuzeo odgovornost za napad na Crocus City Hall u Moskvi u kojem je smrtno stradalo više od 140 ljudi. Ruske vlasti navode da su naoružani napadači u Dagestanu bili "pristaše međunarodne terorističke organizacije."

Dagestan je većinski muslimanska regija u kojoj živi mala kršćanska i još manja židovska manjina. Ruske snage sigurnosti borile su se 2000-ih u ovoj regiji protiv islamističke pobune koja se proširila iz susjedne Čečenije, iako su napadi posljednjih godina postali rjeđi. 

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je sinagoga u Derbentu izgorjela do temelja i da su ubijeni lokalni čuvari, dok je na sinagogu u Mahačkali otvorena vatra. "Koliko znamo, za vrijeme napada nije bilo vjernika u sinagogama te nema žrtava iz židovske zajednice", navodi se u priopćenju ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.