Terorizam ili masovna histerija: Afganistanske učenice se istovremeno zarazile

VIŠE desetaka učenica se iznenada razboljelo prije nekoliko dana nakon što se u njihovim učionicama u sjevernom Afganistanu osjetio nepoznati smrad. Bolest među učenicama je potakla istragu o tome jesu li djeca možda meta militanata koji se protive obrazovanju djevojaka ili su učenice samo žrtve masovne histerije. Izvješća iz triju škola u krugu od gotovo četiri kilometra u pokrajini Kunduz podigla su uzbunu među stanovništvom koje je pod stalnim prijetnjama talibana i njima priklonjenih militantnih skupina. Prema riječima glasnogovornika provincije Kunduz, Mahbobullaha Sayedija, danas se razboljelo 13 djevojčica. Jučer se 47 učenica žalilo zbog mučnine i vrtoglavice, a 23 je osjećalo slabost u prošli četvrtak. Sve su se žalile na čudan smrad u učionicama prije osjećaja slabosti.

Prema riječima 9-godišnje učenice Anese, kad je ušla u hodnik škole, vidjela je posvuda djevojčice koje su osjećale slabost. "Tad sam i ja osjetila slabost , vrtoglavicu te sam pala", rekla je djevojčica koja je odvezena u bolnicu, piše Mail Online.

Nitko od djevojčica nije zadržan na liječenju jer su njihovi simptomi kratkotrajni. Prema riječima ministra zdravstva, uzorci krvi svih učenica su poslani u Kabul na daljnju analizu kako bi se utvrdio uzrok mučnine u tako velikog broja učenica.

"Teroristički čin"

Glasnogovornik predsjednika Hamida Karzaija Waheed Omar je pokušaj da se učenice udalji od škole nazvao "terorističkim činom".

U periodu dok je Afganistanom vladala talibanska vlada, djevojčicama je bilo zabranjeno pohađanje škola. I nakon gubitka vlasti, talibanske snage stalno pokušavaju spriječiti žensku djecu da idu u školu. Jedan od najokrutnijih napada se dogodio 2008. godine kad je skupina muškaraca na motociklima kiselinom polila 15 učenica i njihove učiteljice na putu prema školi.

Slučaj trovanja koji je uslijedio nakon smrada dogodio se i prošle godine kad je veći broj učenica u provinciji Kapisa završio u bolnici s glavoboljom.

Pročitajte više