Terry Davis: Napad na slobodu medija napad je na demokraciju

SLOBODA medija jedan je od temelja demokratske države i svaki napad na slobodu medija napad je na demokraciju, rekao je u ponedjeljak u Strasbourgu Terry Davis, glavni tajnik Vijeća Europe, povodom 3. svibnja dana slobode medija.

"Dok obilježavamo Dan slobode medija, prisjetimo se da je pravo na slobodu izražavanja temeljno ljudsko pravo, ostvareno teškom borbom protiv diktatura i totalitarnih režima. Nasilje nad novinarima i ostalim medijskim djelatnicima prijetnja je toj slobodi, uvreda svima nama", rekao je Davis u priopćenju.

Najmanje 1146 predstavnika medija napadnuto je tijekom obavljanja svoga posla u 2004., objavio je u također ponedjeljak međunarodni Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

U izvještaju objavljenom uoči Dana slobode medija CPJ kaže da su u 2004. diljem svijeta ubijeni deseci izvjestitelja i snimatelja. Prema procjeni CPJ-a, ubijeno je 56 novinara, 124 su zatvorena, a 19 ih se smatra nestalima.

Prema podacima Međunarodnoga novinskog instituta (IPI) u 2004. bilo je 78 ubijenih novinara.

Irak je i dalje najopasnije mjesto. Ondje je u 2004., u godini koju organizacija Novinari bez granica (RSF) opisuje kao "godinu tuge", ubijeno 20 novinara.

Pročitajte više