Terry Jeans: Moj sin ubijen je u Hrvatskoj

TERRY JEANS, otac tragično stradaloga britanskog IFOR-ovca, 22-godišnjeg Simona Leeja Terencea Jeansa, danas je po treći put svjedočio na suđenju Dejanu Škari, optuženom za njegovo ubojstvo. Škaro je dosad dvaput oslobođen, a ostali optuženici, koje su teretili za sudjelovanje u sukobu s pripadnicima mirovnih snaga u Kaštelima 1996. godine, davno su riješeni briga - zastarom. 

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuće presude sudaca Davora Svaline i Zorana Matulovića te predmet vratio na ponovno suđenje.

"A sin mi je samo htio pomoći djeci u Hrvatskoj"

Škaro se i dalje ne smatra krivim. Drukčijeg je mišljenja Terry Jeans, koji je Hrvatsku tužio Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog predugog suđenja. Britanac je pun jala na hrvatsko pravosuđe, koje ni nakon više od 13 godina nema krivca za smrt njegova sina.

"Prošao sam pakao, sve sam izgubio. Život mi je uništen, zdravlje potpuno poremećeno, i to zbog toga što nisam pronašao pravdu od hrvatskog pravosuđa. Sin mi je ubijen u Hrvatskoj, svi ljudi koji su bili pred sudom sudjelovali su u ubojstvu. A moj sin je htio samo pomoći djeci u Hrvatskoj. Neću odustati od traženja pravde. Zainteresiran sam za kazneni progon, želim da se krivci kazne", kazao je danas sutkinji Ivoni Rupić razočarani otac stradaloga britanskog vojnika.

Prekinut uzročno-posljedični niz?

Nekoliko je problema. Simon je u sukobu s Kaštelanima dobio gadan udarac kamenom u glavu. Pao je u komu i u teškom stanju prebačen je zrakoplovom u Englesku. Stanje mu se nakratko popravilo, došao je k sebi, no iznenada umire.

Hrvatski liječnici zaključili su da je prekinut uzročno-posljedični niz između ozljeđivanja i smrti, i to zbog neprimjerenog transporta i liječenja u domovini. Usto, sud nije sa sigurnošću mogao utvrditi da je upravo Škaro zadao fatalni udarac kamenom.

Pročitajte više