Teško ozlijeđeni dječak umro dok je čekao operaciju srca

15-GODIŠNJI Renato Pernar iz Jastrebarskog umro je nakon tri dana čekanja na operaciju srca jer se liječnici nisu mogli dogovoriti tko će je i gdje izvršiti. Motocross vozač je u subotu doživio tešku nesreću na utrci Europskog prvenstva u Brežicama.

Dječak je u subotu dovezen u Klajićevu bolnicu u vrlo teškom stanju te je trebalo napraviti operaciju srca. Iako je obitelj upozoravala da je dječak i ranije imao problema sa srcem, nesretni Robert je na Rebro prebačen tek u ponedjeljak navečer.

Prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, liječnici optužuju dio svojih kolaga za nemar i odugovlačenje s hitnom operacijom, jer se navodno nisu mogli dogovoriti tko će ju izvršiti. Nitko od nadležnih na Rebru i Klaićevoj ovu informaciju nije želio potvrditi.

Pernar je u Klaićevu dovezen u subotu nešto prije ponoći i tada je već bio u komi, potvrdio je dr. Željko Cvetko. Tijekom nesreće dječaku je ozlijeđena glava i prsni koš pa je smješten u Jedinicu intenzivnog liječenja. U nedjelju su na konzultacije pozvani kardiokirurzi iz drugih bolnica jer su uočene ozljede na području srca, rekao je Cvetko dodajući da je nakon toga Pernar prebačen na Rebro.

Pernarova baka rekla je kako je do ozljeda došlo zbog udarca motora u prsa, zbog čega je zadobio krvarenje u plućima. Doktori koji su došli u Klaićevu rekli su da se ozljeda prvo mora smiriti kako bi ga mogli operirati. Renato je, priča njegova baka, bio na aparatima, a kada su ga premještali na Rebro disao je samostalno.

Operacija na Rebru trajala je od dva popodne do deset navečer. Prema njenim riječima, do komplikacija je došlo kada je Renatu tijekom operacije puknula žilica u srcu nakon čega je doživio srčani udar. Spomenula je da je čula da je njen unuk imao srčanu manu.

Ivan Slopšek, direktor utrka Europskog prvenstva, osnovao je komisiju koja bi trebala utvrditi uzroke Pernarova stradavanja. Postoje određene sumnje da je Renato, dodaje Slopšek, imao ranije problema sa srcem pa se sumnja da je možda doživio infarkt. Dodaje da je na čudan način pao s motora, a kada su mu liječnici skinuli kacigu lice mu je bilo potpuno plavo.

Pročitajte više