Test: Apple iMac u rukama Indexa

NEKI smatraju Apple računala precijenjenima, neki pak opravdanim ulogom. U ruke Indexa stigao je najnoviji iMac kako bi provjerili zašto se oko toga diže tolika prašina.

Trenutno je na hrvatskom tržištu šarena ponuda iMaca, točnije tu su noviji i stariji modeli, a mi ćemo se fokusirati samo na najnovije modele. U ponudi su dva 20-inčna modela (2.4GHz ili 2.66GHz) te veliki 24-inčni model s 2.8GHz procesorom.

Što smo to dobili na testiranje?

U kutiji koja je bila namijenjena testiranju nalazio se 20-inčni model, naravno, onaj jači s procesorom Intel Core 2 Duo koji juri na 2.66GHz, 2 GB memorije na 800MHz, 320 GB tvrdim diskom, optikom DualLayer i grafikom s potpisom ATI Radeon HD 2600 PRO s 256 MB. Sudeći prema performansama, nemamo top računalo svijeta, ali dizajn je vrhunski. Iako je cijelo računalo ugrađeno u ekran iMac je vrlo tanak, a sama pojava u kutu sobe mami uzdahe.

Konektori za posramiti konkurenciju

Bočno s desne strane nalazi se DVD snimač maksimalne brzine 8x, u DualLayer modu snimat će pri brzini 4x dok će na CD zapisivati brzinom 16x. Kako se mediji ubacuju kliznim mehanizmom to znači da ne možete koristiti diskove od 8 cm što i nije neki minus.

Tipkovnica i miš - primjer iskorištenosti tehnologije

iMac se standardno isporučuje s tipkovnicom i mišem (Mighty Mouse) koji su za rad vrlo jednostavni i pregledni. Cijela gornja strana miša je jedan veliki gumb s više funkcija koji uključuje malu kuglicu kojom možete navigirati u svim smjerovima, a ne samo kako smo navikli, gore i dolje. Bočne tipke miše pomalo su nezgodno smještene tako da ih je teško koristiti bez da pomaknete cijeli dlan kako bi ih dosegli.

Kada se jednom naviknete na tipkovnicu, neće vam biti ravnog, jer upravo Apple računala iskorištavaju tipkovnicu za rad 100 posto. Gornji red na tipkovnici su prečaci za svjetlinu ekrana, Dashboard (nešto kao widgeti), iTunes kontrole, glasnoća zvuka i ostalo. Opcija je bežična tipkovnica što povećava cijenu ovog modela, koji košta 10.859 kuna, na 11.518 kuna.

Apple daljinski upravljač - manje je više

Naravno, u cijeli paket je uključen i Apple daljinski upravljač za FrontRow koji je multimedijalni centar na računalu za pokretanje muzike, slika, televizije, videa i koječega drugoga. Dvije zanimljivosti vezane uz Apple daljinski upravljač: domet je nevjerojatan, čak ikada se pokrije gornji dio upravljača na kojem je odašiljač savršeno "hvata", dok je druga stvar nazadovanje Applea.

Naime, prethodni model iMaca je bio bijele boje, baš kao i daljinski upravljač, te se on mogao prisloniti na rub ekrana gdje ga je ugrađeni magnet držao. Sada se to promijenilo, daljinski je bez magneta dok u ekranu postoji na tri mjesta. Navodno, daljinski upravljač više nema magnet jer kada se prisloni bijela boja na srebrno aluminijsko kućište to ne izgleda baš najbolje - istina.

Uz iLife gotovo vam ništa više ne treba

Ono što čini ovaj iMac pravim strojem odmah kada iziđe iz kutije su njegove aplikacije s kojima se isporučuje. Čim ga izvadite iz kutije gotovo nikakav dodatni softver nije potreban, naravno, ako želite Photoshop, Skype ili nešto treće, to ćete morati sami instalirati.

Svaki iMac se isporučuje s posljednjom verzijom iLife-a '08 koji uključuje iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb i GarageBand. Samo za iLife mogli bi posvetiti puno vremena, naprimjer, osobno nikada mi nije trebalo tako malo vremena od uključivanja svoje kamere na računalo pa do kompletiranja svog videa. Za to mi je pomogao iMovie čije je sučelje jednostavno, pregledno i vrlo brzo.

Kome ovo računalo treba, a kome ne?

Ne želim biti kritičan, no istina je kako je ovo računalo definitivno sve što vam treba, na stranu prepucavanja ljubitelja Maca ili PC-ja. Naravno, većina spominje cijenu koja zaista nije mala, no kada se sagledaju mogućnosti, dizajn, stabilnost u radu, softver pa čak i istovremeno korištenje Viste ili XP-a preko Boot Campa tada je ovakvo računalo itekako podcijenjeno.

Kritike se mogu pripisati i nedostatku TV tunera koji bi bio izvrstan dodatak 24-inčnom modelu koji bi tada bio dostojna zamjena za TV, no tada bi mogli zamjeriti nedostatak Blu-ray pogona, ali bi to možda bilo i previše (a možda i ne).

Sasvim jednostavan zaključak

Zaključak je više nego jednostavan, ovo je izvrsno računalo, uglađeno, brzo, tiho i jednostavno za korištenje. Dizajn ne trebam više posebno hvaliti no nakon dva tjedna, doslovno zabavljanja, rastanak je bio težak. Ako itko ima dileme o nabavci nabrijanog PC-ja ili najslabijeg iMaca čija je cijena nešto više od 8.300 kuna, odluka bi trebala biti jednostavna.

Vedran Mulović

Pročitajte više