UHLJEBISTAN

TEST Josipa Rimac sređivala je prolazak na državnom ispitu. Pokušajte ga riješiti

Foto: FaH

USKOK je nakon uhićenja Josipe Rimac u njenom mobitelu pronašao poruke iz kojih je zaključio da je svojim prijateljima i stranačkim kolegama pomagala da polože državni ispit. Bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave tako je napisala da malo pripaze jer brat tadašnje ministrice Gabrijele Žalac polaže državni ispit.

>> Objavljene su poruke kako je Josipa Rimac sređivala državne ispite

"Boji se doći mami ako ne položi"

Rimac je navodno urgirala i za jednog vježbenika iz ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je "tek danas dobio literaturu i boji se doći mami doma ako ne položi". I na njega je trebalo posebno pripaziti. Za njega je Josipu Rimac molio zlatar Paško Dodić, a ona je održala riječ i mladi vježbenik se smio vratiti mami.

>> Objavljene su poruke kako je Josipa Rimac sređivala državne ispite

Zvao je i ravnatelj policijske akademije

Josipa Rimac pobrinula se i za vozača ministra branitelja Tomu Medveda, jednu zaposlenicu ministarstva poljoprivrede, mlađeg brata šefa Carinske uprave, ali i za sina šefa osiguranja ravnatelja Policijske akademije. Sam ravnatelj akademije Dubravko Novak nazvao je Josipu Rimac i zamolio je da mladića na ispitu "ne masakriraju". Molbu je Josipa Rimac proslijedila, a mladić je jedva prošao na ispitu.

Od čega se sastoji državni ispit

Državni ispit polaže se u dva dijela - pisano i usmeno pred komisijom i obavezan je za ostanak u službi nakon odrađenog pripravničkog staža. Na njemu se dokazuje znanje iz obaveznih predmeta u općem dijelu ispita koji se sastoji od ustavnog uređenja, sustava državne uprave, službeničkih odnosa, sustava lokalne i područne samouprave, upravnog postupka i upravnih sporova, uredskog poslovanja i osnova sustava Europske unije. U posebnom dijelu državnog ispita traže se znanja specifična za radno mjesto na kojem bi kandidat trebao raditi. Kandidati za pripremu za državni ispit imaju pravo na slobodne dane, a ako padnu, imaju pravo još jednom pokušati položiti.

U 2019. godini 22 posto kandidata palo na ispitu

Prema službenim podacima Ministarstva uprave u 2019. godini državni ispit uspješno je položilo 62 posto onih koji su mu pristupili. Ispit je odgodilo 15 posto kandidata, a nedovoljno znanje je pokazalo 22 posto ispitanih. U 2020. stanje je  u jednu ruku bolje. Od 3682 kandidata samo 6 posto ih je palo na ispitu, ali zato ih je čak 35 posto odgodilo ispit, no to ne mora biti pokazatelj njihove nespremnosti nego objektivnih ograničenja uzrokovanih pandemijom.

Pokušajte sami riješiti test

Ministarstvo uprave je objavilo primjere pitanja koja se traže na polaganju državnog ispita. Iz njih smo izdvojili deset da vidite je li toliko teško položiti i bi li i vama trebala pomoć Josipe Rimac za osiguravanje uhljebljivanja u državnoj službi. 

Pročitajte više