The Economist: Hrvatska će 2010. postati članica EU

UGLEDNI The Economist u novom broju donosi članak pod naslovom "Gubi li Europska unija volju za proširenjem?", u kojem autor teksta analizira moguće postupke proširenja EU na zemlje kandidatkinje, a zanimljivo je da tjednik predviđa ulazak Hrvatske u EU tek 2010. godine.

Hrvatska bi prema "Economistu" u Uniju ušla dvije do tri godine nakon priključenja Rumunjske i Bugarske, ali znatno prije Turske. U dijelu teksta o Hrvatskoj naglašava se da je RH jedina zemlja obuhvaćena procesom stabilizacije i pridruživanja koja ima šanse uskoro započeti pregovore.

Međutim, Economist napominje kako je glavni preduvjet početka pregovora uhićenje generala Ante Gotovine.

"Ironija je da EU gubi volju za daljnjim širenjem u vrijeme kada je proširenje postalo najpopularniji i najuspješniji instrument za promjenu režima u europskoj povijesti. Unija zapravo ne želi više novih članica, s mogućim izuzetkom Hrvatske, dijelom i zato što Hrvatska ima prelijepu obalu." - stoji u tekstu.

The Economist ne daje dobre prognoze za ulazak SiCG u Uniju. U prilog ovim prognozama ide neriješeni status Kosova, kao i zategnuti odnosi između Crne Gore i Srbije, te činjenica da je većina zemalja u regiji i dalje u neredu.

Pročitajte više