Theresa May preživjela glasanje o povjerenju, ostaje premijerka

Foto: FaH/EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May je preživjela glasanje o nepovjerenju koje je organizirala njezina Konzervativna stranka, nesklona njezinom sporazumu o Brexitu zaključenom s Bruxellesom, a više od trećine zastupnika je nije podržalo i čini se da slijedi žestoka borba o tom dogovoru koji parlament ne odobrava.

Tajno glasanje počelo je u 18 sati po lokalnom vremenu i trajalo je dva sata. U 21 sat po lokalnom vremenu objavljeni su rezultati po kojima je Theresa May dobila potporu 200 zastupnika, dok je njih 117 bilo protiv premijerke.

S ovim rezultatom, Theresa May ostaje premijerka, ali i vođa Konzervativaca. Sigurna je sljedećih godinu dana, koliko se ne može pokrenuti novo glasanje o povjerenju.

U tajmlajnu pogledajte kako su se odvijali događaji oko glasanja o nepovjerenju Theresi May.

22:30 Oglasila se i Theresa May koja je održala kratak govor.

Premijerka je prihvatila da je velik broj njezinih zastupnika glasao protiv nje, ali je rekla i da treba nastaviti s Brexitom. Ipak, ovaj put je dodala i kako se mora okrenuti problemima u zemlji.

"Moramo djelovati u nacionalnom interesu. Moramo nastaviti s Brexitom. Sutra ću u Europskom parlamentu tražiti osiguranja od EP-a u vezi backstopa. No, uz Brexit moramo staviti prioritete ljudi koji su nas izabrali na ovo mjesto. Moramo provesti Brexit i ujediniti zemlju", rekla je kratko May.

22:03 Očekuje se obraćanje premijerke.

22:01 Theresa May ostaje premijerka. Dobila je 200 glasova povjerenja, a 117 zastupnika je bilo protiv. Sigurna je sljedećih godinu dana koliko se ne smije održati ovo glasanje o nepovjerenju.

21:55 Rezultati će biti objavljeni od 22 sata.

21:42 Guardian dodaje kako je ispred Downing Streeta postavljen mikrofon. Očekuje se da će Theresa May nakon objave rezultata dati izjavu.

21:40 Novinari su ušli u prostoriju u kojoj će biti objavljeni rezultati glasanja, javlja Guardian.

21:26 Theresa May vratila se u Downing Street u kojemu će sačekati odluku o povjerenju. Očekuje se da će se nakon objavljivanja odluke obratiti javnosti.

21:13 Glasalo je 317 zastupnika.

21:03 Rezultati će biti poznati najkasnije kroz sat vremena.

21:00 Glasanje je završeno, počelo je brojanje glasova.

20:58 Guardian donosi analizu glasanja o povjerenju premijerki May. Poručili su kako ukupno može glasati 317 zastupnika. Kako javlja BBC, njih 187 će glasati za Theresu May. Telegraph javlja da će za nju glasati 174 dok Guardian ima broj od 169 glasova podrške. 

Ali, Guardian dodaje kako je stotinjak zastupnika izbjeglo na društvenim mrežama poručiti kako će glasati. Izračunali su kako će od 130 do 140 zastupnika biti protiv Therese May i poručili što to znači.

Ako 80 glasova bude protiv May, Guardian javlja kako zagovornici Brexita tvrde da je to dobar rezultat za njih, a loš za premijerku.

Ako 100 bude protiv nje, to će i dalje biti dobar rezultat za Theresu May, ali neće moći govoriti o velikoj pobjedi.

Ako 130 glasova bude protiv nje, to će biti loš rezultat za premijerku iako će ostati na vlasti.

Broj od 159 glasova protiv je onaj koji najviše zabrinjava premijerku jer s tim rezultatom mora odstupiti s mjesta vođe Konzervativaca, ali i premijera.

Isti broj glasova koji joj iskazuju povjerenje je minimum koji joj treba da ostane na poziciji.

20:50 Novinar Telegrapha, Christopher Hope, razgovarao je s upućenim zastupnicima koji su mu svi potvrdili da će protiv Therese May glasati od 100 do 120 zastupnika. Prema njima, to je dovoljno da se nanese ozbiljna šteta vladi.

20:44 Novinari su pitali i Theresu May kako će glasati po pitanju povjerenja samoj sebi, ali im je ona odbila odgovoriti.

20:38 Bernard Jenkin, jedan od zastupnika koji je glasao protiv Therese May, rekao je da bi novi vođa stranke i vlade imao puno jači autoritet nego što ga May trenutno ima. 

20:20 BBC javlja kako se očekuje odaziv od 100 posto, a reporteri Sky Newsa javljaju kako je upravo glasao i Boris Johnson.

20:18 Guardian javlja kako Konzervativci mogu glasati još 40 minuta te kako će nedugo nakon završetka glasanja biti poznati rezultati.

20:05 Jedna zastupnica u parlamentu, Sarah Wollaston, objavila je kako je dala potporu premijerki, a objavila je i listić za glasanje.

19:55 BBC prenosi riječi Konzervativnog zastupnika Marcusa Fysha koji je rekao kako ga govor Therese may nije uvjerio.

"Jako ju je teško podržati. Zapravo nije rekla ništa novo", dodao je.

19:25 Theresa May treba 159 glasova podrške.

19:15 Kako javljaju reporteri Sky Newsa, zastupnici s kojima su razgovarali su im rekli kako smatraju da je Theresa May svojim govorom uvjerila još 20 do 30 zastupnika da joj iskažu povjerenje.

19:00 Počelo je glasanje.

18:59 Zastupnici će od 19 sati početi glasati o povjerenju premijerki May.

18:56 Zastupnici Konzervativne stranke britanskim novinarima daju izjave nakon premijerkinog govora. Iako svi nisu imenovani, Guardian javlja kako je jedan zastupnik rekao kako ne vjeruje njezinom obećanju da će se povući prije izbora 2022. godine te kako se tu samo radi o političkom govoru.

Drugi zastupnik je pak rekao kako je May sada jasno da joj treba prihvatljiviji dogovor o Brexitu.

18:50 Guardianov dopisnik s terena javlja kako je Theresa May napustila prostoriju u kojoj je održala govor puno sretnija nego što je bila kada je u nju ulazila.

18:47 Govor Therese May je završio, javlja Guardian. Zastupnici su novinarima nakon govora rekli kako je May bila jako emotivna te kako se radi o osobi koja je posvetila život stranci.

18:40 Theresa May je poručila svojim zastupnicima kako je svjesna da je većina njih ne želi na čelu za izbore 2022. godine, a dodala je i kako i dalje traži drugačije rješenje za tzv. backstop, odnosno pitanje s irskom granicom. Podsjetimo, iz EU-a su prethodnih dana jasno poručili kako se o tome više ne može pregovarati, prenosi Guardian.

18:30 Kako prenosi Guardian, pozivajući se na novinara Sunday Timesa, premijerka je zastupnicima rekla kako neće voditi stranku u sljedeće izbore. 

"Ministri plaču u sobi", stoji u njegovom tvitu.

18:22 Kako javlja BBC, Theresa May je stigla na glasanje o nepovjerenju koje treba početi kroz pola sata. Prije glasanja će se obratiti članovima stranke. 

Glasanje o nepovjerenju

Radi se o glasanju koje su zatražili članovi njezine, Konzervativne stranke. Članovi stranke, njih 48, procijenili su kako May više nije sposobna biti na čelu stranke, a s obzirom na britansko državno uređenje, ni premijerka.

Naime, ako Theresa May ostane na čelu stranke i dobije potrebne glasove, ostat će premijerka i ojačati svoju poziciju.

Ako pak izgubi, premijerka ostaje samo formalno, bez mogućnosti da donosi važne odluke, i to sve dok njezina stranka ne predloži kraljici drugu osobu koja će imati većinu u parlamentu. Osim nje, nesigurni bi bili i ministri, koji ovise o premijeru koji ih je imenovao u vladu.

Uz kraljičino odobrenje, nova osoba dolazi na čelo stranke, ali i na mjesto premijera.

Potpora na Twitteru

Britanski mediji prenose kako je Theresa May u govoru prije ulaska u parlament rekla kako će se boriti svim snagama da ostane na poziciji. Poručila je i kako bi novi premijer mogao biti u teškoj situaciji te kako bi se mogao dovesti do toga da odgodi ili čak otkaže Brexit koji ona planira privesti kraju.

Za sada su 174 zastupnika pružila javnu potporu Theresi May, dok je njih 34 javno poručilo kako je protiv nje. Uglavnom su se oglasili putem medija i Twittera, a kako naglašavaju britanski mediji, moramo imati na umu da je glasanje tajno te kako bi brojni mogli glasati drugačije nego što su se javno izjasnili. Da bi May ostala na čelu stranke, ali i premijerka, potrebno joj je 159 glasova podrške.

Pristaše Therese May pak poručuju kako je ona jedina koja može osigurati da Velika Britanija izađe iz Europske unije do 29. ožujka, ali i kako će ovo glasanje pokazati koliko je ekstremista u vladi te kako su ekstremisti oni koji smatraju da Brexit nije u najboljem interesu naroda. 

May će se obratiti članovima stranke prije glasanje

Očekuje se kako će se Theresa May obratiti članovima stranke prije glasanja o povjerenju, a glasnogovornik njezine stranke je obznanio kako će svojom porukom postaviti pitanje zastupnicima je li trenutno pravo vrijeme za promjene.

Ako May dobije glasanje o nepovjerenju, punih godinu dana njezino mjesto na čelu Konzervativne stranke ne može biti dovedeno u pitanje. Ako pak ne dobije glasanje, doći će do izbora novog čelnika Konzervativne stranke, u kojemu ona ne može sudjelovati. 

Ako ne dobije glasovanje velikom većinom, može odstupiti s čela stranke i pokrenuti glasovanje o novom vođi u kojem također ne bi mogla sudjelovati.

 

 

Pročitajte više