Thompson ili hitna pomoć? Zna se što je Ličanima važnije

Foto: Index/Pixsell/Kristina Stedul Fabac

KAŽU da se najbolji tračevi čuju od bivših partnera – pa tako i u Ličko-senjskoj županiji, gdje se župan Darko Milinović odmetnuo od HDZ-a koji mu sada ruši proračun.

U području koje nekom čudnom mjerom ima status županije (službeno su 2011. imali 50.927 stanovnika, danas tko zna koliko manje) i gdje samo nekoliko tisuća ljudi rad izvan javnog sektora – sasvim je normalno u proračun ubaciti 200.000 kuna za Thompsonov koncert.

Zlatko Fumić, lički HSS-ovac i načelnik općine Brinje, spomenuo je: "Branitelj sam, Oluju trebamo slaviti, ali dati 200.000 kuna Thompsonu da pjeva je previše, nama nužno treba bar jedan tim hitne pomoći u općini Brinje." Odgovor župana Milinovića bio je kratak. "Spustite vi Thompsonu cijenu ako možete, ja sam je već spustio za 100.000 kuna", rekao je Milinović dodavši da županija nije nadležna za mrežu hitnih pomoći. Nitko, čini se, nije ništa rekao o tome je li županija nadležna za koncert Thompsona. Opširnije...

Ova kratka priča koja bi ostala nezabilježena da je nije objavio Ivan Skorin s N1 televizije – govori vam upravo sve što trebate znati o lokalnoj i regionalnoj vlasti u Hrvatskoj. Ona je tu kako bi vašim, proračunskim novcem organizirala zabave i dizala rejting lokalnih političara. Županija koja nema gotovo ni za što, koja velikim dijelom pripada posebnim područjima kojima se pomaže i koja imaju određene porezne olakšice, županija u kojoj je javni promet u mnogim dijelovima misaona imenica, a posla nema – uredno će u proračun staviti 200.000 kuna za Thompsonov koncert! Novac kojim se može platiti desetak studentskih stipendija ili barem pola godine jednog tima hitne pomoći.

Ne bi li bilo primjerenije pozvati koju klapu?

Oluju, naravno, treba primjereno obilježiti. Evo, nedavno smo gledali obilježavanje 75 godina Dana D, savezničkog iskrcavanja u Normandiji. Na proslavi su bili političari, organiziran je vojni mimohod, prikazane stare Dakote Dc-3, stigli su i padobranci, no nismo čuli da je neka siromašna francuska općina platila kakvu glazbenu zvijezdu.

Marko Perković Thompson kao glazbenik može i ima pravo odrediti cijenu koju želi – pa i za pjevanje na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. No je li Ličko-senjska županija, dakle, javna vlast siromašnog područja koje danas nema ni 50.000 stanovnika, ona koja ga treba plaćati? Ili bi se županija ipak trebala baviti hitnom pomoći, školama, učeničkim domovima, javnim prijevozom? A ako netko želi organizirati koncert Thompsona ili bilo kojeg drugog komercijalnog pjevača, neka zakupi livadu ili stadion, prodaje ulaznice, pivo i ćevape te sve to odradi na komercijalnoj osnovi. Zašto gradovi, županije ili država organiziraju koncerte komercijalnih zvijezda?

Za obilježavanje Oluje Ličko-senjska županija sigurno ima dovoljno kulturno-umjetničkih društava koja bi otpjevala i otplesala prigodni program. Kako županija ima i primorski dio, imaju i neku klapu. Ako nemaju, imamo izvrsnu klapu Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, imamo i orkestar Hrvatske vojske, dakle, one koje plaćamo upravo za ovakve prigode. Čak i HRT ima svoj orkestar i zbor, plaćene od pretplate, pa dogovorite neki nastup… Ali ne, zna se koga treba zvati: Thompsona, jer Thompson radi show i time diže rejting lokalne politike. Malo slikanja, malo smješka – i evo novih glasova. O vašem trošku, dragi građani!

Kako sakriti osobnu promidžbu iza Oluje

Tko zna koliko stotina sličnih akcija koje se plaćaju ima po Hrvatskoj, skrivenih pod ozbiljnom stavkom tipa ''obilježavanje Oluje'' ili ''obilježavanje obljetnice Domovinskog rata'', stavki koje je većini i neugodno staviti pod upitnik jer si odmah neprijatelj i mrzitelj svega hrvatskoga, a kada stvar dođe i do društvenih mreža, dobijete i gore kvalifikacije. No zar nema bolje stavke od ''obilježavanje obljetnice Domovinskog rata'' za sakriti malo osobne promidžbe župana, gradonačelnika ili načelnika? 

''Vidite, ja sam vam ovo donio!'' reći će prije koncerta političar uz, kako bi Đole rekao, ''širok osmeh i zlatan zub'' dok mu je po raskopčanoj košulji 5-6 masnih fleka od janjetine.

Ono što pišemo godinama pokazuje se kao još jedna istina – cijeli ogroman sustav regionalne i lokalne samouprave služi da bi određeni političari skupljali jeftine bodove i glasove. Naredni put kada vam lokalni političar dođe s riječima: ''Građanima poklanjamo koncert!'', pitajte ga da vam pokaže uplatnicu kako bi dokazao da je to financirao vlastitim novcem. Ili se nemojte buniti ako vam hitna dođe prekasno jer, eto, bilo je većih prioriteta. Ili ako morate dignuti kredit za auto jer nema javnog prijevoza.

Da se razumijemo: ovaj tekst nije o Thompsonu, o čijem pjevanju je ovaj portal već pisao, već o trošenju proračunskog novca. Jednako bismo napisali da je u pitanju bilo koji drugi pjevač. A Thompsona u smislu ovog teksta shvatite kao očito uspješnog poduzetnika koji, čini se, dobro zna naplatiti svoje pjevačko i scensko umijeće.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 

Pročitajte više