Thompson je davno priznao da je pjevao pjesmu o klanju Srba

Foto/screenshot: FaH/Thompson.hr

IAKO je Index prije punih 15 godina objavio informaciju da je Thompson pjevao pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara, neki u to i dalje ne vjeruju.

>> Daliću, Modriću i ostali: Poslušajte zašto je Thompson problem

Index je, naime, jučer pokušao Zlatku Daliću, Luki Modriću i svim ostalim obožavateljima Marka Perkovića Thompsona pojasniti zbog čega je njegov nastup na dočeku Vatrenih u Zagrebu, najblaže rečeno, neprimjeren.

Pojasnili smo da se Thompson u stihovima svojih pjesama s nostalgijom sjeća vremena Nezavisne države Hrvatske, koja je u povijesti upamćena kao zločinačka tvorevina pod kontrolom Ante Pavelića, pokornog podanika nacističkog diktatora Adolfa Hitlera. Opširnije o tome možete čitati ovdje.

No ono što je najvažnije je sljedeća neosporna činjenica: Thompson je na dijelu svojih javnih nastupa pjevao i stravičnu pjesmu Jasenovac i Gradiška Stara, koja slavi ustaške zločine nad Srbima u koncentracijskim logorima te ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

I ne samo da je tu pjesmu u više navrata pjevao na javnim nastupima nego je to priznao i sam.

No krenimo redom.

Index je prije punih 15 godina objavio članak pod naslovom "Thompson - domoljub ili fašist? Konačan odgovor je...", u kojem smo objavili audio zapis u kojem se čuje kako Thompson izvodi pjesmu Jasenovac i Gradiška stara.

>> Thompson - domoljub ili fašist? Konačan odgovor je...

O kakvoj se pjesmi radi, najbolje pokazuje njezin tekst.

"Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure
U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Oj, Neretvo, teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu
Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani
Ko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

Gospe sinjska, ako si u stanju, uzmi Stipu, a vrati nam Franju
Oj, Račane, jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića"

Audiozapis Thompsonove izvedbe sporne pjesme možete poslušati ovdje, baš kao što ste to mogli napraviti i svih ovih 15 godina.

Kako je na objavu snimke tada bio reagirao Thompson? Prvo je muljao, a onda priznao

Omiljeni pjevač hrvatske (ekstremne) desnice je u svojoj prvoj reakciji na Indexovu objavu ustvrdio kako se "ne sjeća" da je ikad pjevao tu pjesmu, pri čemu je sugerirao da je snimka koju je objavio Index "vjerojatno napravljena na kompjutoru".

No nedugo zatim, 7. siječnja 2004. godine, Thompson je potom na svojoj službenoj web stranici priznao da je pjevao spornu pjesmu i to, da se poslužimo njegovim riječima, "svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama".

S obzirom na to da je u međuvremenu Thompson mijenjao svoju web stranicu, ta je objava na www.thompson.hr nedostupna, ali je zato ostala zabilježena na poznatoj stranici Web Archive, svojevrsnoj arhivi weba. Thompsonovo priznanje možete pogledati na ovom linku, ali i na screenshotu ispod.

Ne treba ni napominjati da je Thompson za činjenicu da je pjevao pjesmu koja slavi klanje Srba u Jasenovcu optužio - komuniste, ali ni da mu nikakva isprika nije pala na pamet.

Godinama nakon što je priznao Thompson opet pokušao muljati 

Prije godinu dana, u jeku afere sa zabranom Thompsonovog koncerta u susjednoj Sloveniji, Thompson je dao intervju za slovenski Reporter.

>> Thompson opet besramno laže o veličanju Jasenovca, ali internet sve pamti

"Moram naglasiti da postoje neke neprimjerene pjesme na internetu koje su montirali i meni podvalili neki novinari kako bi me iskompromitirali i prikazali kao negativca. Ja s tim pjesmama nemam nikakve veze, osim problema i neugodnosti kroz koje prolazim", rekao je Thompson u razgovoru za Reporter, ali nije stao na tome.

"Tu su mi snimku podvalili neki novinari s HTV-a. Ta priča je stara ima već 15-ak godina. Ti novinari su taj bolesni snimak montirali i pustili u javnost te pokušavali uvjeravati javnost da je to moj uradak", prisnažio je Thompson.

Zašto obožavatelji Thompsona ne vjeruju Thompsonu?

Šteta što je tom prilikom Thompson zaboravio da internet, za razliku od prosječnog Thompsonovog obožavatelja, ipak sve pamti, pa tako i njegovo priznanje da je "svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama" pjevao pjesmu koja veliča klanje Srba u konclogorima i ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Svi oni koji, dakle, ne vjeruju da je Thompson ikada pjevao Jasenovac i Gradišku Staru trebali bi biti iskreni pa priznati da zapravo ne vjeruju samom Thompsonu.


Za one koji nisu shvatili - video je ilustrativan i napravljen je kao odgovor na izjavu Andreja Plenkovića, koji je kazao da ne vidi razlog za zabranu koncerta Thompsona u Mariboru. Video ne prikazuje Thompsona kako pjeva koljačku pjesmu, ali na audiosnimci koja ga prati zabilježen je Thompsonov glas koji pjeva dotičnu pjesmu. Da ju je pjevao je, u konačnici, priznao i sam Thompson.

Pročitajte više