Thompson u Širokom Brijegu urlao "za dom"

Foto: Facebook Thompson

PJEVAČU Marku Perkoviću Thompsonu presuda Visokog prekršajnog suda kojom je kažnjeno izvikivanje pozdrava "za dom spremni'' ništa ne znači. Pjevač je dokazao da ne poštuje hrvatske institucije, odnosno sudbenu vlast na Facebooku, gdje je jučer objavio status s tekstom kažnjene pjesme Bojna Čavoglave koja počinje ustaškim pozdravom "za dom spremni'' uz snimku dijela koncerta u Širokom Brijegu. Naravno, onoga u kojem Thompson viče "za dom'', a publika urlajući odzdravlja "spremni''.

Na koncertu u Širokom Brijegu nekoliko desetaka tisuća ljudi

Koncert je održan jučer u sklopu obilježavanja  Dana Grada Širokog Brijega i Velike Gospe, a prema nekim procjenama, na njemu je bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. 

Tako da Thompson i dalje, unatoč presudi Visokog prekršajnog suda, nastavlja s praksom izvođenja spornog pozdrava.

Visoki prekršajni sud kaznio pozdrav "za dom spremni"

Podsjetimo, Visoki prekršajni sud u Zagrebu novčano je kaznio pjevača Marija Rosa iz Makarske zbog izvođenja pjesme Bojna Čavoglave tijekom obilježavanja Oluje 2015. godine u Makarskoj, i to zbog početka pjesme u kojem se spominje ustaški pozdrav ''za dom spremni''.

U presudi stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i utemeljen je na rasizmu pa time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Pročitajte više