Thompsonovi stihovi pred državnim odvjetništvom

HRVATSKA javnost zgrožena je stihovima Thompsonove pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" koju je pronašao i objavio Index.hr.

Prema nagađanjima Novog lista ta je pjesma izvedena prije tri godine, na predizbornom skupu HSP-a u Splitu, a kasnije više nije izvedena. Prema informacijama s kojima mi raspolažemo, ista pjesma izvođena je i na Kupreškim danima kosidbe 2000., a tada su je izvodili Thompson i Mate Bulić.

Komentator Jutarnjeg lista Željko Ivanjek piše kako su ovi stihovi upereni "izravno protiv Hrvatske, svakog Hrvata i hrvatskog građanina, štoviše i protiv samog zdravog razuma."

U osvrtu na ovaj slučaj, novinar Novog lista Saša Vejnović zaključuje: "Zahvaljujući snimci koju je objavio Index.hr, svima je jasno tko je Thompson."

Državno odvjetništvo konzultirat će se vezano uz stihove Thompsonove pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara". Procjene li da stihovi potiču na nacionalnu mržnju, sud će reagirati.

Izjavila je tako za Novi list općinska državna odvjetnica Vesna Abramović. Novi list napominje kako u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj kažnjavanja zbog izvođenja pjesme, a takva praksa nije uobičajena niti u Europi.

Veliki iskorak napravila je Njemačka kažnjavanjem grupe Landser zbog širenja nacističke propagande.

Slijedeći priču objavljenu na Index.hr portalu Novi list porazgovarao je i sa samim izvođačem, Thompsonom.

"Nemam pojma što je bilo prije deset dana, a kamoli prije nekoliko godina, i uopće se ne sjećam pjesme o kojoj govorite" - izjavio je Marko Perković.

Kako bi opovrgnuo vjerodostojnost svog glasa na snimci Thompson izjavljuje kako se danas svašta može učiniti na kompjuteru, i da je već navikao na podmetanja, "od jedne te iste ekipe".

Pročitajte više