TIH: Informacije o financiranju hrvatskih stranaka su postale tajna

TRANSPARENCY International Hrvatska (TIH) je danas u Zagrebu održao konferenciju za novinare na temu informacija o tajnim financijama hrvatskih stranaka koje postaju nedostupne te predočio rezultate 4. istraživanja stavova građana o političkim strankama.

TIH je prezentirao svoja iskustva o dostupnosti podataka o financiranju političkih stranaka otkad je u siječnju na snagu stupio Zakon o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata.

"Zakon je donesen, ali ga se ne pridržavaju svi. Treba ga doraditi jer u ovakvom obliku ne omogućava zadovoljavajuću razinu uvida u tokove novca u politici. Stranke kao neprofitne organizacije moraju do kraja veljače izraditi prikaz svojih rashoda i prihoda, a do konca lipnja predati izvješća Ministarstvu financija. Ove godine nema podataka o financijskim izvješćima najvećih hrvatskih stranaka za 2006. godinu", rekao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

"Uvjeren sam kako su hrvatske stranke sklone sve raditi u skladu sa zakonom"

Petrović je rekao kako su od Ministarstva financija zatražili informacije, na što su dobili pismeni odgovor u kojem stoji da "ne mogu dobiti podatke jer spadaju u poreznu tajnu prema Zakonu o općim poreznim pravilima".

"Je li bitniji Zakon o pravu na informacije, odnosno Zakon o financiranju političkih stranaka ili Opći porezni zakon?", zapitao se Petrović, a potom rekao kako je rješenje problema "pismena suglasnost svih stranaka za objavu podataka". "Ja sam uvjeren kako su hrvatske stranke sklone sve raditi u skladu sa zakonom i kako nema ilegalnih načina financiranja, pa se zato nemaju zbog čega ustručavati potpisati suglasnost", rekao je.

"Od velikih hrvatskih stranaka, na svojim internetskim stranicama, financijska izvješća za prethodnu godinu nisu objavili jedino HDZ i HSU", završio je Petrović.

Građanima najbitniji politički program stranke

Agan Begić, direktor Promocije plusa, agencije za istraživanje tržišta i odnose s javnošću, predstavio je rezultate 4. tematskog istraživanja o stavovima građana, provedenog za potrebe TIH-a, na tisuću ispitanika.

Istraživanje je pokazalo kako čak 52,8 posto građana smatra nepoštenima stranke i političare koji javno ne objavljuju svoje izvore financiranja, dok 22,2 posto građana smatra kako je riječ o strankama i političarima koji još nisu naučili važnost prikazivanja izvora financiranja. 14,8 posto ih pak smatra snalažljivima.

Pri donošenju odluke o glasanju za pojedinu stranku ili kandidata, na građane najviše utječe politički program stranke (48,2 posto) i osobnost pojedinih političara (30,2 posto). Politička kampanja utječe na izbor svega 8,8 posto građana, dok ih se 12,8 posto nije moglo odlučiti što vrši najveći utjecaj na njih.

Za kraj je napomenuto kako hrvatski građani političke stranke smatraju "iznimno korumpiranima" - prema najnovijem istraživanju Transparency Internationala zaslužile su ocjenu 4, dok ocjena 5 označava "potpunu korupciju".

Tekst i foto: I.M.

Pročitajte više