Tihić: fašizam se ponovio tijekom rata u BiH 1992.-1995.

Plenarnom svečanom sjednicom dva doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u ponedjeljak obilježena 60. obljetnica pada hitlerovske Njemačke i Dan pobjede nad fašizmom, a član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić upozorio je kako se fašizam unatoč porazu pojavio u BiH u razdoblju 199295. L

Tihić je u prigodnom govoru pred zastupnicima i gostima istaknuo kako je narodnoooslobodilački pokret bio jedina snaga koja se tijekom Drugog svjetskog rata u BiH istinski suprostavila fašizmu te da je taj pokret pritom imao snažno uporište među svima narodima.

"Građani BiH mogu biti ponosni na svoju ulogu u borbi protiv fašizma", kazao je Tihić podsjetivši da su fašisti u BiH počinili i brojne zločine.

Najodgovornijima za te zločine uz njemačkog okupatora označio je "fašistički ustaški režim" i "četnike", ali i zloglasnu "Handžar diviziju".

Tihić je upozorio kako se fašizam, unatoč činjenici da je pobijeđen 1945. godine, ipak ponovo javio u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Zatvori i koncentracijski logori, 200 tisuća ubijenih, na tisuće silovanih žena, više od tisuću porušenih bogomolja, genocid u Srebrenici - sve je to, po Tihićevim riječima, više nego zoran dokaz da je fašizam ponovo oživio u proteklom ratu u BiH.

On je stoga upozorio kako valja učiniti sve da se takvo zlo nikada više ne ponovi te se založio za donošenje zakona kojim bi se zabranilo djelovanje fašističkih i profašističkih organizacija u zemlji.

U vrijeme dok je trajala svečana sjednica Parlamenta BiH, ispred zgrade državnog Predsjedništva dvije manje oporbene stranke organizirale su javno spaljivanje fašističkih zastava.

Na lomači su se tako, pred očima brojnih znatiželjnika, našle replike zastava Trećeg Rajha, improvizirana ustaška i zastava četničkog pokreta.

Činjenica da značajan dio javnosti u BiH prema četničkom pokretu ima takav odnos, nije međutim omela predsjedatelja Predsjedništva BiH Borislava Paravca, koji se ponosi četničkim djelovanjem svog oca, da otputuje u Moskvu na središnju proslavu pobjede nad fašizmom.

Zbog njega su poziv za odlazak u Moskvu otklonili partizanski veterani iz Drugog svjetskog rata a Socijaldemokratska partija (SDP) prikupila je više od 30 tisuća potpisa kojima se tražilo da Paravac ne ide u Rusiju smatrajući sramotom za BiH da štovatelj suradnika fašista bude njezin predstavnik na obilježavanju Dana pobjede.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više