Tihić: Ime Republike Srpske neustavno

ČLAN Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske, priopćeno je u četvrtak iz ureda bošnjačkog člana bosanskohercegovačkog državnog vrha.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu navodi se da je Tihić ovu inicijativu pokrenuo sukladno svojim ustavnim ovlastima te da traži očitovanje Ustavnog suda o usklađenosti članka I.3. Ustava BiH s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Članak daytonskog Ustava na koji se poziva Tihić određuje da se BiH sastoji od dva entiteta od kojih jedan nosi naziv Republika Srpska.

U svojem prizivu Ustavnom sudu BiH Tihić ističe da naziv entiteta samo po jednom narodu omogućava diskriminaciju, u korist Srba a na štetu Bošnjaka, Hrvata i ostalih građana BiH.

U priopćenju iz Tihićeva ureda podsjeća se da je svojim prethodnim odlukama Ustavni sud poništio etničke odrednice u nazivima gradova u BiH jer je zaključio da su takvi nazivi protivni Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i sloboda koja je sastavni dio Ustava BiH i ima prioritet u odnosu na druga zakonska i ustavna rješenja.

"Ovaj zahtjev ni u kojem slučaju nije usmjeren protiv srpskog naroda u BiH. Naprotiv, srpski narod, zajedno s Bošnjacima, Hrvatima i ostalim građanima svoju ravnopravnost treba ostvarivati na cijelom teritoriju BiH a ne samo na jednom njezinu dijelu", ističe se u priopćenju u povodu Tihićeva priziva Ustavnom sudu BiH.

Pročitajte više