Tijela 282 ubijena Bošnjaka prevezena u Srebrenicu

POSMRTNI ostaci 282 srebrenička Bošnjaka, što su ih srpske snage pobile u srpnju 1995. godine, prevezeni su u srijedu iz mrtvačnice u mjestu Visoko sjeverno od Sarajeva prema Srebrenici, gdje bi 11. srpnja trebali biti zajednički pokopani.

Na putu prema Srebrenici konvoj kamiona na kojima su bili posmrtni ostaci nakratko se u Sarajevu zaustavio pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje se okupilo više od dvije tisuće ljudi kako bi još jednom iskazali poštovanje prema žrtvama najvećeg masakra koji se zbio u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Među okupljenima su bili i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović te član Predsjedništva Sulejman Tihić, dok se srpski predstavnik u državnom vrhu Borislav Paravac nije pojavio.

Četvorica imama sarajevskog muftijstva u središtu Sarajeva predvodili su molitvu za mrtve - fatihu, da bi nakon toga konvoj uz policijsku pratnju produžio put preko Pala i Han-Pijeska ka Srebrenici.

Kako je najavljeno, na pokopu posmrtnih ostataka još 282 žrtve čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama i potom identificirana uz pomoć DNK analize, u petak će u Srebrenici sudjelovati najviši državni dužnosnici te predstavnici međunarodne zajednice, dok će vjerski obred predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Na prostoru nekadašnje tvornice akumulatora u Potočarima, gdje je tijekom rata bila baza plavih kaciga i gdje su srpske postrojbe i započele egzekucije nad zarobljenim Bošnjacima, trenutačno se gradi memorijalni centar uz kojega je predviđen i prostor za pokop oko deset tisuća ubijenih nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

Predviđeno je kako bi radovi mogli biti dovršeni tijekom rujna ukoliko se uspiju osigurati sva potrebna sredstva u iznosu od oko deset milijuna dolara.

Pročitajte više