Tijela trojice mrtvih planinara dovezena u splitsku Kliničku bolnicu

TIJELA trojice planinara koji su poginuli jučer pri padu u provaliju na Velebitu, prevezena su večeras helikopterom HV u splitsku Kliničku bolnicu, na Odjel za patologiju, radi obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti, potvrđeno je večeras u toj bolnici.

Zoran Skračić, Ivo Milun, pronađeni jutros, i Miro Duplančić, čije je mrtvo tijelo prvo pronađeno jučer ujutro nakon dojave o njihovu nestanku, poginuli su pri pokušaju osvajanja 1750 metara visokog vrha Sveto brdo na Velebitu.

S njima su bila još dvojica planinara od kojih je jedan odustao prije uspona na vrh, a drugi ga je osvojio te o tragediji doznao tek nakon povratka s njega.

Tijela smrtno stradalih planinara izvučena su s Velebita uz pomoć helikoiptera HV, a u akciji potrage i spašavanja sudjelovalo je 30-ak pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Dojavu o nestanku trojice planinara HGSS je primila jučer oko 10 sati. Ubrzo je pronađeno mrtvo tijelo Mire Duplančića koji je stradao od pada u 200 metara duboku provaliju i udarca u stablo.

Nakon cjelonoćne potrage jutros su oko 7,30 sati pronađena i tijela ostale dvojice planinara, Skračića i Duplančića, u provaliji dubokoj 300 do 500 metara na strmoj padini.

Potragu, ali i šanse za njihovo preživljavanje, otežala je temperatura od 40-tak stupnjeva Celzijevih ispod ništice, te jaka bura.

Kako je riječ o području pod ledom na kojemu se snijeg gotovo i ne zadržava, spasioci su koristili posebnu opremu uz krajnji oprez pri kretanju.

Okolnosti i uzroci smrtnog stradanja trojice planinara bit će poznati nakon očevida i istrage pravosudnih tijela i policije.

Pročitajte više