Tijelo četverogodišnjaka pronađeno u čamcu na otoku Chiosu u Grčkoj

Foto: FAH

TIJELO četverogodišnjeg dječačića pronađeno je u srijedu u čamcu kojim su migranti stigli na otok Chios u Egejskome moru, gdje je migracijski priljev "u laganom porastu", objavila je grčka lučka policija.

Dijete, za koje tamošnja nevladina organizacija navodi da je iz Afganistana, umrlo je dok je s obitelji putovalo s turske obale. Vodi se istraga o uzroku smrti, dodaje lučka policija.

Šestotinjak migranta u srijedu ujutro iskrcalo se na Chiosu u zadnja 24 sata, navode nevladine organizacije. Lučka policija nije potvrdila te brojke, ali je izvijestila o "laganom porastu" dolazaka na grčke otoke od srijede, među kojima 1076 na Lesbos, nešto sjevernije.

Pada broj dolazaka na otoke

U utorak je zamjenik ministra unutarnjih poslova Nikos Toskas rekao da je "zadnjih dana zabilježen snažan pad broja dolazaka na otoke, s nekih 2500 na dan na dvjestotinjak", premda vremenski uvjeti nisu bili nepovoljni.

"To potvrđuje da Turska drži u ruci ključ priljeva", ocijenio je. Toskas je ipak napomenuo da se taj pad ne treba smatrati rezultatom turskog djelovanja na suzbijanju krijumčarenja migranata, nakon dogovora Berlina, Atene i Ankare o slanju NATO-ovih snaga u Egejsko more radi zaustavljanja krijumčarenja ljudi.

"Treba vidjeti hoće li Turska imati ulogu" u zaustavljanju odlazaka ili u otvaranju i zatvaranju prijelaza prema Europi "iz pregovaračkih razloga", ocijenio je zamjenik ministra obrane Dimitris Vitsas.

Turska u četvrtak treba zajedno s jedanaest zemalja EU-a, takozvanim dragovoljcima, među kojima su Grčka i Njemačka, sudjelovati na sastanku u Bruxellesu na kojem će se razgovarati o planu kancelarke Angele Merkel da se izbjeglice rasporede u Europi izravno iz Turske, a Ankara bi se zauzvrat jače borila s ilegalnom migracijom.

Pročitajte više