TIJELO HAJDARA ALIJEVA PREBAČENO U AZERBEJDŽAN

Zrakoplov s tijelom bivšeg azerbejdžanskog predsjednika Hajdara Alijeva, koji je u petak preminuo u bolnici u Sjedinjenim Državama, sletio je u nedjelju u zračnu luku u Bakuu. L

Oko 300 državnih dužnosnika i članova obitelji dočekalo je zrakoplov s tijelom Hajdara Alijeva. Iz zračne luke cijela će se povorka uputiti u džamiju na molitvu.

Uz prometnice koje vode od zračne luke do džamije nalazi se nekoliko tisuća građana Azerbejdžana koji oplakuju smrt dugogodišnjeg predsjednika. Hajdar Alijev bit će pokopan u ponedjeljak, a na pogrebu se očekuje oko milijun ljudi.

Alijev je umro u petak u 80. godini u bolnici u Clevelandu. Prve znakove slabosti pokazao je početkom godine, nakon čega je hospitaliziran u jednoj turskoj bolnici, a u klinici u Ohiju specijaliziranoj za kardiokirurgiju boravio je od 6. kolovoza zbog teškoća sa srcem i bubrezima.

Posljednja dva mjeseca nije se pojavljivao u javnosti, a nakon što je 2. listopada rekao je da se neće ponovno kandidirati, 15. listopada na izborima je pobijedio njegov sin Ilham Alijev i naslijedio ga na položaju predsjednika.

Bivši general sovjetskog KGB-a na čelo Azerbejdžana je došao kao prvi sekretar komunističke partije za tu republiku, a bio je i članom politbiroa KP SSSR-a. Nakon što ga je Mihail Gorbačov maknuo u stranu krajem 80-ih, izabran je za predsjednika Azerbejdžana 1993. godine.

Pročitajte više