Američki državni tajnik pozvao arapske države na prekid blokade Katara

Foto: Hina
 
AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson rekao je u petak da je SAD zadovoljan katarskim naporima u sklopu provedbe sporazuma u svrhu borbe protiv financiranja terorizma i arapske zemlje pozvao da ukinu blokadu te male zaljevske zemlje.
 
Tillerson je obišao zaljevske zemlje prošli tjedan da ublaži najgori regionalni spor zadnjih godina, no napustio je regiju bez ikakva čvrsta uporišta da će se spor uskoro riješiti.
 
Doha odbila zahtjeve arapskih zemalja
 
Prošli mjesec su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat nametnuli sankcije Kataru optužujući ga za financiranje ekstremističkih skupina i savezništvo s Iranom, starim 
neprijateljem zaljevskih zemalja. Katar je optužbe odbacio.
 
Zemlje su Kataru postavile 13 zahtjeva, uključujući onaj da se zatvori turska vojna baza i televizijska mreža Al Jazeera, što je Doha odbila.
 
Katar spreman na razgovore pod uvjetom "očuvanja suverenosti i digniteta" 
 
Dok je bio u Zaljevu, Tillerson je potpisao sporazum s Katarom u vezi s financiranjem terorizma u pokušaju da se ublaži kriza. No, neistomišljenici su rekli da time nije riješena njihova zabrinutost.
 
Tillerson je rekao da je Katar voljan sjesti za stol s četiri zemlje i razgovarati o njihovim zahtjevima, no važno je za Dohu da se "u tim razgovorima poštuju suverenost i dignitet svih pet zemalja". 

Pročitajte više