Time: Tamni oblak nadvio se nad budućnost Hrvatske

I UGLEDNI i utjecajni američki tjednik Time se u tekstu " Tamni oblak vala kriminala nadvio se nad budućnost Hrvatske" pozabavio posljedicama ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića te ističe kako će ovaj slučaj pokazati može li se Hrvatska suočiti s korupcijom i organiziranim kriminalom te ispuniti svoj cilj o priključenju Europskoj uniji iduće godine.

Time piše kako je Ivo Pukanić bio kontroverzna figura, u javnosti viđen kao osoba bliska mafijašima i njima sklonim političarima, a kao njegove najbliže prijatelje  izdvaja predsjednika Stjepana Mesića i Hrvoja Petrača, "biznismena kojemu se trenutno sudi zbog iznude".

Ubojstvo Pukanića je izazvalo šok, piše američki tjednik, ne samo zato jer je bio važan igrač, nego i zato jer je otkrio veličinu povezanosti između politike, kriminala i korupcije u bivšim republikama Jugoslavije.

Navodi se da je Mesićeva vlast pod snažnom paljbom sa svih strana zbog dozvoljavanja organiziranom kriminalu, koji se raširio pod vladavinom autokratskog predsjednika Franje Tuđmana koji je vodio borbu za nezavisnost Hrvatske, da se još više raširi nakon daljnje demokratizacije.

Tjednik navodi da je hrvatska vlast zabrinula i mogućnost da će najnoviji val nasilja pokvariti imidž Hrvatske kao turističkog raja.

D.M.
Foto: Pixsell

Pročitajte više