Timmermans dolazi riješiti problem arbitraže, pišu slovenski mediji

Foto: Hina, Getty

ULOGU potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, za kojega je jučer potvrđeno da će posjetiti Ljubljanu i Zagreb u pokušaju medijacije oko arbitražne presude, većina slovenskih medija tumači kao potvrdu stajališta slovenske vlade da arbitražnu presudu treba implementirati.

To što je predsjednik Komisije Juncker za posredovanje angažirao svoju desnu ruku i iskusnog političara s dugom diplomatskom karijerom, koji se razumije u sklapanje kompromisa, za slovensku je vladu važan signal da arbitražna presuda, koju Hrvatska uporno odbacuje, "neće završiti u prašnim arhivima", a možda i nagovještaj "odlučnijeg pritiska" na Hrvatsku, navodi u komentaru ljubljansko Delo.

Arbitraža postala temom parlamentarnih izbora

"Hrvatska nije u situaciji da u beskonačnost tvrdoglavo niječe arbitražu, a premijer Plenković mogao bi odigrati ulogu državnika ako počne nastojati da dođe do provedbe presude koja u širem kontekstu objema stranama donosi više koristi nego slabosti", navodi vodeći slovenski list, ali upozorava da arbitraža u Sloveniji ima i unutarnjopolitičko značenje jer je postala temom za parlamentarne izbore sljedeće godine.

To je potvrdio i istup predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je osudio najveću oporbenu stranku jer je jučer opstruirala donošenje tzv. "implementacijskih zakona" vezanih za arbitražu.

Takav potez Slovenske demokratske stranke (SDS), koja se ne slaže s rezultatom arbitražne odluke, Brglez je nazvao "pogrešnim i štetnim za interese Slovenije", navodi Delo.

 

Malo poznatih detalja o misiji Timmermansa

Kako u izvješću za Slovensku televiziju navodi Erika Štular iz Bruxellesa, malo je toga poznato o Timmermansovoj misiji u Zagrebu i Ljubljani i hoće li on pripremiti kakva "konkretna rješenja" za postojeći arbitražni zaplet, a izvori u Komisiji navode da će on "najprije saslušati obje strane" i nastojati utvrditi je li moguć kompromis.

U Bruxellesu su svjesni koliko su sadašnje pozicije dviju strana udaljene i da će teško biti naći neko rješenje koje je obostrano prihvatljivo. 

Zato u vezi s očekivanjima od Timmermansova angažmana treba biti realan, navodi u prilogu RTV Slovenija.

Premijeri i dalje udaljeni u stajalištima

Mariborski list Večer ističe da su i jučerašnje izjave premijera dviju država u Budimpešti pokazale da su stajališta o arbitraži još uvijek vrlo udaljena, jer hrvatski premijer ponavlja pozive Ceraru da dođe u Zagreb na razgovore o otvorenim pitanjima i ponavlja da je za bilo kakvo rješenje o granici potrebna suglasnost dviju država, dok Cerar smatra da za taj susret nisu ispunjeni uvjeti sve dok Hrvatska ima "negativno stajalište" prema arbitražnoj presudi i njenoj implementaciji.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sloveniju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Slovenija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više