Tinejdžer optužen za ubojstvo policajca u Sjevernoj Irskoj

POLICIJA u Sjevernoj Irskoj je priopćila da za ubojstvo policajca Stephena Carrolla, koji je ubijen 9. ožujka u Craigavonu, sumnjiči 17-godišnjeg tinejdžera, javljaju britanski mediji.

17-godišnjak je jedan od sedmero osoba uhićenih tijekom proteklih dva tjedna nakon Carrollova ubojstva. Dvojica osumnjičenika, 27-godišnjak i 31-godišnjak, pušteni su na slobodu nakon što su tjedan dana nad njima provodila kriminalistička obrada i istraga vezana za ubojstvo Carolla.

Četvorica osumnjičenika zadržana su zbog sumnje na umiješanost u ubojstva dvojice britanskih vojnika, 21-godišnjeg Patricka Azimkara i 23-godišnjeg Marka Quinseyja. Obojica vojnika ubijena su 7. ožujka u napadu na ulaz vojarne Massareene u Antrimu u Sjevernoj Irskoj.

U tom su napadu ranjene još četiri osobe koje su preživjele ranjavanje. Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je da su Azimkar i  Quinsey bili pripadnici 38. inženjerijske pukovnije koja se pripremala na odlazak u Afganistan.

Stalna opasnost od novih sukoba

Odgovornost za ubojstva dvojice vojnika i policajca preuzela je irska teroristička organizacija IRA Kontinuiteta. Nakon napada policija Sjeverne Irske je pokrenula istragu koja je nakon nekoliko dana rezultirala prvim uhićenjima.

Istodobno je postojala opasnost od izbijanja nereda i buđenja starih netrpeljivosti između sjevernoirskih katolika i protestanata, ali do toga na sreću nije došlo.

Političari na obje strane osudili su napade, a lider Sinn Feina Gerry Adams, stranke koja se zauzima za pripojenje Sjeverne Irske Republici Irskoj i izdvajanje iz Ujedinjenog Kraljevstva, zatražio je od policije da brzo podigne optužnicu ukoliko ima osumnjičenika ili da uhićene osobe pusti na slobodu.

Naime, u Sjevernoj Irskoj je u razdoblju od tridesetak godina poginulo više od tri i pol tisuće ljudi, zbog čega su stalno ugroženi odnosi katolika i protestanata koji su trenutno koliko toliko mirni i civilizirani.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više