Tisak: Rusija izabrala stabilnost na štetu demokracije

RUSI su izabrali stabilnost i modernizaciju na štetu demokracije, dovevši ponovo na vlast predsjednika Vladimira Putina koji je na izborima osvojio više od 70 posto glasova, ocjenjuje u ponedjeljak ruski tisak.

"Modernizacija umjesto demokratizacije", naslov je dnevnika "Izvestia". "Ljudi su glasovali za Putina jer se nadaju da njegov drugi mandat ne može biti gori od prvoga".

"Izvestia" ocjenjuje da ovaj izbor označava "preokret prema potpuno vođenoj demokratizaciji".

"Predsjednik je već u velikoj mjeri izgradio sustav koji u potpunosti ili gotovo u potpunosti ovisi o njemu, ideologija je sljedeća: može postojati samo jedna linija utjecaja: predsjednikova", piše "Izvestia".

Izbor Vladimira Putina za predsjednika dobar je što se tiče nastavka gospodarskih reformi, piše "Vremia Novostei", ali "ljubav većine za vlast na jednom mjestu budi neugodne asocijacije kod onih koji nisu zaboravili povijest 20. stoljeća".

"Izabrali su", naslov je u dnevniku "Ejenedelni Journal" donoseći, u maniri kulta ličnosti, divovski portret Putina okruženog plesačima u kavkaskim nošnjama koji ga pozdravljaju.

"Pitanje reformi ostaje otvoreno jer su one sada samo obećanje", piše poslovni dnevnik "Vedomosti".

"Ovisimo sada o smislu za mjeru i ukusu predsjednika", dodaje" Vedosmosti".

Dnevnik na engleskom jeziku "Moscow Times" ističe da je "osjećajući potrebu da intervenira u izborni proces (posebice što se tiče tjesne kontrole pokrivanja medija), Kremlj otkrio da Putin i njegovo okruženje doista igraju igru koja će se protegnuti do 2008. ako ne i dalje".

Pročitajte više