Tisak: Summit na Azorima UN-u postavio ultimatum

AMERIČKI predsjednik George W. Bush, britanski premijer Tony Blair i španjolski premijer Jose Maria Aznar na summitu na Azorima UN-u su uputili ultimatum, ocjenjuje francuski i španjolski tisak.

"Sjedinjene Države daju 24 sata Vijeću sigurnosti da odobri rat", to je "Bushov ultimatum UN-u", naslov je konzervativnog francuskog lista Le Figaro.

"Posljednji dan za UN", ističe ljevičarski Liberation. "Ako danas ne dobiju rezoluciju, Blair i Bush pokrenut će napad bez odobrenja UN-a", piše list.

"Shvaćamo da se Bushu žuri proglasiti kraj diplomatske igre", piše Liberation, ocjenjujući da "jedan američki predsjednik nikada nije pretrpio tolika poniženja od tolikih zemalja".

Katolički La Croix na naslovnici ističe američku izolaciju - "Izolirana, ratna klika je odlučna".

Le Parisien također smatra da do rata preostaje još 24 sata.

"Dok francuski predsjednik i dalje traži produljenje roka za razoružanje Iraka, George Bush, Tony Blair i Jose Maria Aznar jučer su potvrdili da se vrijeme diplomacije mjeri u satima", piše list.

Komunistički LHumanite istog je zaključka - rat je gotovo neizbježan. Cijelu naslovnicu list posvećuje proturatnim prosvjedima u svijetu. "Ljudi govore ne ratu kojeg su Bush, Blair i Aznar pripremili na Azorima", piše LHumanite.

Ocjenu da je na Azorima UN-u upućen ultimatum iznosi i većina španjolskog tiska.

"Bush, Blair i Aznar postavili su ultimatum Iraku prije nego napadnu Irak", naslov je oporbi bliskog El Paisa.

Isto ističe i provladin El Mundo - "Bush, Blair i Aznar uputili ultimatum od 24 sata Sadamu ... i UN-u".

U uvodniku "Ratno vijeće", El Pais ocjenjuje "uvredom za međunarodno pravo tvrdnju da druga rezolucija nije važna i da i u postojećim rezolucijama postoji dovoljno pravnog utemeljenja za napad na Irak".

El Mundo osuđuje "sofizam najgore vrste kojim se opravdava unilateralna odluka" donešena s "arogancijom onih koji smatraju da posjeduju apsolutnu istinu".

"S diplomacijom je gotovo jer je američkom predsjedniku dosta pregovora, a nametnula se i vojna dinamika. Aznar je na tom unilateralnom putu prema ratu bio statist", ocjena je El Paisa.

"To što je Aznar pratio Busha unatoč protivljenju više od 90 posto španjolskog javnog mnijenja veliko je razočarenje", ističe El Mundo.

Konzervativni španjolski listovi ABC i La Razon summit na Azorima vide pak u drugačijem svjetlu. Za ABC to je bio "trenutak istine" i "trenutak promjene u svijetu". List upozorava da je iračka kriza otvorila "značajan jaz u odnosima s Francuskom i Njemačkom".

La Razon Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Španjolsku proziva "novim saveznicima", za razliku od starih koje su činile Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska.

"Summit zla" na Azorima osudio je u ponedjeljak i irački tisak, upozoravajući američkog predsjednika da mu prijeti poraz ako se odluči za "put agresije".

Summit je "još jednom potvrdio agresivne planove zle američke administracije i njoj podređenog britanskog premijera Tonyja Blaira", piše Babel, u vlasništvu Sadamova sina Udaya.

List poziva Vijeće sigurnosti UN-a, koje bi se trebalo sastati u 15 sati GMT, da "odbaci politiku rokova koju vodi zla američka administracija i njezine pokušaje da međunarodne odluke donosi unilateralno".

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u nedjelju da VS UN-a u roku 24 sata mora donijeti rezoluciju koja bi otvorila put ratu. Nedvosmisleno je poručio da će SAD i njihovi saveznici napasti Irak i bez UN-ove potpore.

"Zaključili smo da je sutra trenutak istine za svijet", rekao je Bush nakon summita na Azorima.

Irački predsjednik Sadam Husein upozorio je u nedjelju da će Irak, ako ga Washington napadne, bitku proširiti na bilo koji dio svijeta, "gdje god ima neba, zemlje i vode".

Pročitajte više