Tisuće Albanaca u Prištini prosvjedovalo protiv predsjednika Kosova

Foto: FaH/EPA

TISUĆE Albanaca prosvjedovalo je danas u Prištini protiv predsjednika Hashima Tachija od kojeg traže povlačenje iz političkih pregovora sa Srbijom, prenose lokalni mediji.

Videosnimke prikazuju prosvjednike koji mašu albanskim, njemačkim i američkim zastavama.

Prosvjednici traže da ne bude razmjene teritorija između Srbije i Kosova, što se nedavno spominjalo kao potencijalno rješenje za slijepu ulicu u kojoj su se našli pregovori između Thacija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

Kosovo se od Srbije odvojilo prije deset godina i trenutno ga priznaje više od 110 država. Srbija ga smatra odcijepljenom pokrajinom i srpskim teritorijem, a pomirenje s Prištinom je jedan od ključnih uvjeta kako bi Srbija napredovala na putu prema Europskoj uniji.

Iznenadni posjet brani Gazivode

Thaci je danas iznenadno posjetio kontroverznu branu Gazivode na sjeveru Kosova gdje žive etnički Srbi, objavila je srpska državna televizija. 

Kao odgovor na taj čin, Srbija je stavila svoju vojsku i policiju u stanje visoke pripravnosti, objavio je Vučić. Thaci je napustio lokaciju nakon 15 minuta i vratio se u područje s većinski albanskim stanovništvom. 

Pročitajte više