Tisuće Čeha čekale u redovima pred bankama zbog jedne novčanice

Screenshot: YouTube

TISUĆE ljudi stajale su u redu ispred Češke narodne banke (ČNB) u Pragu na temperaturi ispod ništice kako bi kupili prigodnu novčanicu u povodu 30. obljetnice ČNB-a.

Redovi dugi nekoliko stotina metara formirali su se i ispred regionalnih podružnica središnje banke, primjerice u Brnu i Plsenu. Neki su već tijekom noći stali u red. Moglo se kupiti najviše pet novčanica po osobi, a vrijednost jedne je oko 42 dolara. Tiskano je samo 200.000 komada.

Špekulanti već nude novčanice na internetu po višestruko višoj cijeni. Stručnjaci, međutim, ne očekuju dugoročni rast vrijednosti. Prigodna novčanica nominalne vrijednosti 1000 kruna izdana je u povodu 30. obljetnice Češke narodne banke.

Nastala je u siječnju 1993. nakon podjele Čehoslovačke na dvije neovisne države. Budući da u početku nije bilo novih novčanica nakon odvajanja od Slovačke, čehoslovačke krune su pretvorene u češke krune s ovjerenim pečatom. Taj je pečat reproduciran na novom prigodnom izdanju.

Češka se do sada držala svoje nacionalne valute, iako se ulaskom u EU 2004. godine obvezala na uvođenje zajedničke valute Europske unije, eura.

Pročitajte više

 

Pročitajte više