Tisuće građana Slovačke obilježile obljetnicu ubojstva istraživačkog novinara

Foto: EPA

TISUĆE ljudi okupile su se danas diljem Slovačke kako bi obilježile drugu godišnjicu od ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka, koje je šokiralo cijelu državu te dovelo do promjene političke scene na sljedećim izborima, javlja Reuters.

Istraga o ubojstvu istraživačkog novinara dovela je do uglednog poduzetnika

Podsjetimo, Jan Kuciak i njegova zaručnica ubijeni su 21. veljače 2018. godine, a istraga o njihovom ubojstvu dovela je do uglednog poduzetnika koji sada čeka na suđenje za naručivanje ubojstva. Još tri osobe optužene su za pomoć pri organizaciji i izvršenju ubojstva.

Poduzetnik Marian Kocner negira optužbe. Jedan od optuženika u ovom slučaju priznao je da je pucao na par dok su ostali izjavili da nisu krivi. Još jedna osoba osuđena je na 15 godina zatvora nakon što se nagodila s tužiteljstvom te priznala da je pomagala u ubojstvu.

Tužitelji su rekli kako su dokazi pokazali da je Kocner komunicirao i s ljudima iz pravnog sustava te je nekoliko visokih dužnosnika moralo dati otkaz.

Nakon ubojstva novinara premijer je bio prisiljen dati ostavku

Nakon ubojstva premijer Robert Fico morao je dati ostavku, no njegova stranka lijevog centra Smer i dalje ima vodeće mjesto, premda je u međuvremenu izgubila velik dio podrške.

Otac ubijenog novinara pozvao građane Slovačke da izađu na izbore

Inače, u Slovačkoj se 29. veljače održavaju parlamentarni izbori. A otac ubijenog Kuciaka, Jozef Kuciak, pozvao je ljude da izađu na izbore.

"Želim vas sve zamoliti da izađete na izbore te glasate srcem i glavom", rekao je na komemoraciji održanoj u glavnom gradu Slovačke.

Pročitajte više