Tisuće liječnika u 21 talijanskom gradu prosvjeduju, traže zdravstvenu reformu

Foto: EPA

NEKOLIKO tisuća liječnika i studenata medicine prosvjedovalo je u petak u cijeloj Italiji tražeći reformu obrazovanja u tom sektoru, posebice veći broj stipendija za specijalizacije.

Stotinjak mladih liječnika opće prakse i studenata okupljenih u Milanu bacili su svoje bijele kute na tlo. Neki su nosili transparente s natpisom "Bez liječnika preostaju samo čuda" i "Tko će vas sutra liječiti?".

Identičan prizor odvijao se u Rimu pred parlamentom. "Bez stručnjaka, sustav se urušava", "Bez stručnjaka, liječit će vas ministri", pisalo je na njihovim transparentima.

Prosvjed u 21 talijanskom gradu, prosvjeduju mladi liječnici i studenti

Prosvjed je organiziran u 21 talijanskom gradu, među ostalim i u Napulju, Bologni, Genovi, Torinu, Firenzi i Palermu.

Mladi liječnici i studenti posljednje godine studija dali su ogroman doprinos tijekom pandemije covida-19 i oni traže bolje vrednovanje njihovog rada.

"Krenimo s podatkom da će do 2025. više od 60 posto naših kolega specijalista i liječnika opće prakse otići u mirovinu. S obzirom na trenutačnu zdravstvenu situaciju, neće biti dosta osoblja da ih zamijeni. Pravo na njegu i zdravlje svih građana bit će ugroženo", ističe se u priopćenju organizatora.

"Više ne prihvaćamo da nas nazivaju herojima, jer liječenje je za nas životni poziv. Ne želimo da nam plješću, samo želimo da se priznaju naša prava", zaključuje se u priopćenju.

 

Pročitajte više