Tisuće Makedonaca izašle na ulice, prosvjedovale protiv mjera oko članstva u EU

Foto: EPA

TISUĆE Makedonaca prosvjedovale su sinoć zbog mjera koje su predstavljene kako bi se riješio spor sa susjednom Bugarskom koja koči planove Skoplja za članstvo u Europskoj uniji, prenijeli su lokalni mediji.

Mediji prenose da su tisuće prosvjednika izašle na ulice Skoplja, a okupila ih je opozicijska stranka VMRO-DPMNE, koja također traži ostavku vlade premijera Dimitara Kovačevskog iz redova socijaldemokrata. Opozicijska stranka najavila je da će se prosvjedi nastaviti i večeras.

Bugari blokiraju makedonske pregovore

Bugarska od kraja 2020. blokira početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU. Tvrde da Skoplje ne prihvaća bugarsko tumačenje njihove zajedničke povijesti te da to nije uvršteno u makedonski ustav i školske kurikulume.

Sofija makedonski jezik smatra dijalektom bugarskog jezika, a ove dvije države sporove imaju i oko prava bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji. Posljednjih dana svog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom Francuska je predstavila više kompromisnih rješenja kako bi se ovaj problem što prije riješio.

VMRO-DPMNE smatra da posljednji francuski prijedlog predstavlja "legalizaciju asimilacije makedonskog naroda", a vladu Kovačevskog optužuje za prihvaćanje poniženja i iskrivljavanja identiteta.

Prije nego što se pojavio trenutni spor sa Sofijom, upravo se Pariz protivio pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje obje imaju formalni status kandidata za članstvo u EU.

Pročitajte više