Tisuće prosvjednika u Gvatemali traže ostavku predsjednika zbog korupcije

Foto: EPA

TISUĆE studenata i aktivista prosvjedovale su u gvatemalskoj prijestolnici tražeći ostavku predsjednika Jimmyja Moralesa koji se obrušio na UN-ov ured za borbu s korupcijom koji je istraživao financiranje njegove predizborne kampanje 2015.

Velika prosvjedna povorka išla je od kampusa državnog Sveučilišta svetog Karla (Usac), na jugu Guatemale, do povijesnog središta grada, gdje su joj se priključili učenici katoličkih srednjih škola, umjetnici, sindikalisti i domorodačke organizacije.

"Ne bojimo se i želimo da (predsjednik i njegova vlada) odu", rekla je Lenina Garcia, predstavnica studenata.

Ta aktivistkinja misli da je predsjednik Morales napao Međunarodno povjerenstvo za suzbijanje korupcije i nekažnjavanja u Gvatemali (CICIG) "kako bi zaštitio svoje interese".

Prosvjedi diljem zemlje

Gvatemalski mediji pišu da su se slični prosvjedi održali i u drugim gradovima u toj zemlji s oko 17 milijuna stanovnika.

Morales je 4. rujna proglasio Ivana Velasqueza, čelnika CICIG-a, nepoželjnom osobom. Četiri dana prije rekao je da neće produljiti mandat tom povjerenstvu nakon rujna 2019.

UN-ov ured kojemu se nedavno pridružilo gvatemalsko pravosuđe, zatražio je ukidanje imuniteta predsjedniku kojeg sumnjiči za nezakonito financiranje kampanje 2015.

Mnoštvo je izvikivalo: "Jimmyja Moralesa na sud" i "Narod koji je ovamo došao nema predsjednika".

Izazivajući UN i ustavni sud, gvatemalski predsjednik je ostao pri odluci da CICIG-u zabrani ulazak u zemlju, što je dodatno pojačalo narodno nezadovoljstvo. Ono je tim veće što je Morales u kampanji bio obećao da će se boriti s korupcijom i da će produljiti mandat UN-ova ureda.

Pročitajte više