Tisuće prosvjedovale za Palestince u Madridu: "Ovo nije rat, ovo je genocid"

Foto: EPA

Deseci ljudi izašli su danas na ulice Madrida prosvjedujući protiv "genocida na Palestincima" i tražeći od međunarodne zajednice da zaustavi daljnje napade Izraela na Pojas Gaze.

"Ovo nije rat, ovo je genocid" i "Izrael, ubojica palestinske djece" vikale su tisuće prolazeći centrom grada.

Prosvjednici su u bijelim plahtama nosili nešto nalik bebama, simbolizirajući tako ubijenu palestinsku djecu. Plahte su bile umrljane crvenom bojom.

Izraelska vojska je od listopada ubila više od 26.000 palestinskih civila, a ranila njih gotovo 65.000, objavile su zdravstvene službe iz Pojasa Gaze. Izrael je prošli tjedan najavio da će nastaviti vojne napade na enklavu dok "ne uništi Hamas", militantni palestinski pokret koji je izveo napad na Izrael 7. listopada.

"Izrael ima podršku SAD-a i EU, zato može nepoštivati povijesnu odluku Međunarodnog suda pravde"

Irene Montero, donedavna španjolska ministrica rodne ravnopravnosti, smatra da Izrael pod izgovorom borbe protiv Hamasa "provodi genocid" na okupiranim palestinskim teritorijima. 

"Izrael si može priuštiti nepoštivanje povijesne odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) jer računa na podršku i sudioništvo SAD-a i EU", rekla je na prosvjedu Montero članica lijevog Podemosa.

U postupku koji je pokrenula Južnoafrička Republika ICJ je zatražio od Izraela da spriječi genocid, ali nije naložio prekid napada.

"Kukavičke zemlje šute"

"Kukavičke zemlje šute", "Hvala ti, Južnoafrička Republiko", "Izrael ubija, Europa sponzorira", "Bojkot Izraela" i "Zaustavite genocid nad palestinskim narodom", neke su od poruka na transparentima prosvjednika.

Skupina Iraca i Britanaca u Madridu rekla je da osjeća veliku nepravdu nad Palestincima. "Ovdje smo da bismo se solidarizirali s njihovom patnjom i pravednim težnjama za vlastitom državom", rekao je jedan od njih.

U Španjolskoj se prosvjedi održavaju iz tjedna u tjedan. Prošli vikend se demonstriralo u stotinjak gradova diljem zemlje.

Unutar EU nema suglasnosti u vezi situacije u Pojasu Gaze. Španjolska, Belgija, Irska i Luksemburg traže da se Izrael diplomatskim pritiskom prisili na prihvaćanje "trajnog prekida vatre" dok zemlje poput Njemačke, Austrije, Mađarske i Češke spominju samo potrebu "za pauzama" kako bi se mogla dostaviti humanitarna pomoć. 

Pročitajte više