Tisuće putnika u Europi zbog oluje Isha završile na krivim destinacijama

Foto: EPA

Jutros su se tisuće putnika u Europi probudile na krivoj destinaciji, čak i u krivoj državi, nakon što je oluja Isha uzrokovala stotine odgađanja i produžetaka letova, prenosi CNN.

Oluja je jako pogodila Irsku i UK. Brojni letovi preusmjereni su u sigurnije luke u kontinentalnoj Europi. Posebno je pogođena tvrtka Ryanair, čije je sjedište u Dublinu. U nedjelju odgođeno je čak 166 letova iz zračne luke Dublin.

Ryanairov avion koji je krenuo s Kanarskog otočja gotovo je došao do Dublina, ali nije bilo sigurno sletjeti pa je preusmjeren u Bordeaux u Francuskoj. Drugi avion trebao je stići iz Manchestera u Dublin, ali je dugo kružio te je na kraju preusmjeren u Pariz. Let koji inače traje pola sata odužen je na dva i pol sata. Još jedan je let iz Manchestera za Dublin bio u problemima. Zrakoplov je pokušao sletjeti u Dublin, ali nije bilo sigurno, pa je pokušao isto u Belfastu, zatim u Glasgowu, a nakon tri sata leta sigurno je sletio u Liverpool, nekih 50 kilometara od mjesta s kojeg je krenuo. 

Avion koji je letio iz Shannona za Edinburgh preusmjeren je do Škotske, a zatim do Kölna u Njemačkoj. Krenuo je iz Dublina u 15:30, a sletio je u Köln oko ponoći. Lufthansin avion koji je krenuo iz Münchena za Dublin morao se vratiti u München. 

Na web stranicama za praćenje letova pojavile su se bizarne rute. Zrakoplovi su kružili, čekajući priliku za sigurno slijetanje, samo da bi bili preusmjereni u drugu državu.

"U ovakvim situacijama slijetanje zrakoplova je golem timski podvig", rekao je jedan pilot. "Ovakve situacije predstavljaju velik izazov ne samo pilotima, već ponajviše kontrolorima leta, koji određuju smjer kretanja aviona. Vježbamo za ovakve ekstremne uvjete i planiramo kako uspješno obaviti letove. Jučer smo imali dovoljno goriva za produženje letova i imali smo u planu gdje ćemo preusmjeriti let. Sve je u planiranju za situaciju kad sigurno slijetanje nije opcija na određenoj destinaciji", ispričao je jedan pilot.

Pročitajte više