Titova posljednja mjesečna plaća iznosila je oko milijun kuna

PRVOG dana u mjesecu tajne službe tadašnje SFR Jugoslavije imale su uvijek isti ritual. Naime, na beogradsku adresu Užička 15, uvijek su donosili dvije bakrene kutije veličine 50 puta 30 centimetara, i to specijalnu pošiljku iz Kovnice novca u Topčideru. Bila je riječ o plaći za vječnog predsjednika naroda i narodnosti Jugoslavije, Josipa Broza.

A prema dostupnim podacima, posljednja plaća Tita, u 1980. godini, iznosila je 4,5 milijuna dinara, ili prema tadašnjoj vrijednosti oko 280 tisuća njemačkih maraka. Danas bi bez inflacije mogli reći kako je riječ od oko milijun kuna plaće. Beogradska Politika otkriva kako je to zapravo bila odluka Kadrovske komisije Predsjedništva SFRJ o visini plaće koju je Tito dobivao od oslobođenja zemlje 1945. godine. Ta odluka, naravno, bila je službena tajna.

No, naravno, danas su ostale špekulacije gdje je zapravo završio taj silni Brozov novac. Navodno je dio tog novca davao Jovanki, koja će se tek 1985. godine izboriti za mjesečnu naknadu u visini od 1352 njemačkih maraka. Dio novca išao je sinu Žarku i kćerki Zlatici, a pretpostavlja se kako je najveći dio novca Tito zadržavao za sebe.

M.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više